Projekti

Vlada FBiH implementirala projekt upravljanja Neretvom i Trebišnjicom

Gospodarstvo / Flash | 03. 06. 2016. u 11:54 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalna vlada je usvojila izvještaj Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva o realizaciji GEF projekta (upravljanje Neretvom i Trebišnjicom) i IPA 2010 projekta (kanalizacijski sustav Ljubuški), te konstatirala da su sve projektne aktivnosti završene s dobrim efektima i rezultatima.

Projekat upravljanja Neretvom i Trebišnjicom implementiran je s Republikom Hrvatskom. Nepovratna sredstva osigurao je Globalni fond za zaštitu okoliša (GEF) putem Međunarodne banke za obnovu i razvoj. Ukupan iznos donacije je osam milijuna dolara, od čega dva milijuna za Republiku Hrvatsku i šest milijuna za BiH, od toga je 2,5 milijuna dolara alocirano za Federaciju BiH.

Komponente projekta u Federaciji BiH financirane su GEF grant sredstvima i lokalnim učešćem Vlade FBiH i općina. Implementacija Projekta započela je u srpnju 2009. godine, a završena je 31.10.2015. godine.

Opći cilj projekta je osiguranje mehanizama za efikasnu i pravičnu raspodjelu vode među korisnicima u slivu Neretve i Trebišnjice na prekograničnom nivou, te poboljšanje stanja ekosustava i biološke raznolikosti unapređenjem upravljanja vodnim resursima.

Ciljevi projekta u potpunosti su u skladu sa Strategijom upravljanja vodama Federacije BiH (2010-2022) i Planom upravljanja vodnim područjem Jadranskog mora, kojima se postiže bolja zaštita od onečišćenja voda i dostiže dobro stanje kvaliteta voda u Federaciji BiH.

Posebno značajne aktivnosti odnose se na infrastrukturne projekte: izgradnju uređaja za tretman otpadnih voda Konjica za 5.000 stanovnika (I faza) i rekonstrukciju i proširenje uređaja za tretman otpadnih voda Ljubuškog sa kapaciteta 5.000 ES na 6.000 ES (ekvivalentnih stanovnika).

To je u skladu sa strateškim ciljem zaštite voda kroz smanjenja tereta zagađenja od urbanih otpadnih voda. Projekat je provela Agencija za vodno područje Jadranskog mora Mostar putem Federalnog tima za implementaciju projekta (FPIT) i zajedničku implementaciju i koordinaciju putem MVTEO BiH.

Implementirane su aktivnosti na području Federacije BiH, a krajnji korisnici su općine Konjic i Ljubuški, Park prirode Hutovo Blato; Općina Ravno, te nevladine udruge koje djeluju u oblasti zaštite okoliša i voda.

Komponente projekta su realizirane kroz ukupno 34 potpisana ugovora, iz sredstava GEF granta putem Svjetske banke (4.524.603,12 KM), proračuna općina (4.350.851 KM), proračun FBiH - sufinanciranje projekata (200.000 KM) i proračuna FBiH - javne investicije (425.267 KM). Ukupna vrijednost projekta je 9.500.721,12 KM.

Europska komisija je, putem pretpristupnog instrumenta IPA 2010, osigurala 1,9 milijuna eura za izgradnju i proširenje postojeće kanalizacijske mreže u Ljubuškom. Grant sredstva su postala operativna 24.7.2013. godine, a projekat je završen 30.4.2015. godine.

Njegovom realizacijom je smanjeno zagađenje rijeke Trebižat i izvorišta Prud u Republici Hrvatskoj (koje osigurava vodoopskrbu Pelješca, Korčule i Mljeta), kroz povećanja broja priključaka stanovništva na javnu kanalizaciju, a što je komplementarno sa aktivnostima na rekonstrukciji i dogradnji postojećeg postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda ovog naselja.

Projekt je zatvoren 30.4.2015. godine i sve planirane aktivnosti su završene s dobrim rezultatima. Izgrađeno je ukupno 15,2 km fekalne i oborinske kanalizacije i 700 novih kućnih priključaka na četiri lokacije u općini Ljubuški (istočni dio), tako da ukupan broj stanovnika čije su kuće i stanovi priključeni na javnu kanalizacijsku mrežu iznosi 6.255.

Kroz realizaciju Projekta ostvarena je dodatna implementacija zahtjeva EU Direktive o sakupljanju i odvodnji urbanih otpadnih voda, čime se izravno doprinosi poboljšanju životnih uvjeta i zdravlja stanovništva, zaštiti voda i okoliša, te stvaraju bolji uvjeti za ekonomski razvoj, priopćeno je iz Ureda za informiranje vlade FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close