Softver

Vlada će pratiti službena vozila

Gospodarstvo / Flash | 01. 09. 2016. u 13:19 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalna vlada prihvatila je izvještaj o radu radne skupine zadužene za ostvarivanje uvida u visinu sredstava izdvajanih za troškove održavanja službenih vozila, analizu voznog parka kojim raspolažu proračunski korisnici, te predlaganje modela za smanjenje ovih troškova i novog, redizajniranog pristupa nabavci i korištenju službenih vozila.

Danas je data suglasnost za nabavku softvera za korištenje službenih vozila i Federalno ministarstvo financija zaduženo da, na temelju zahtjeva Službe za zajedničke poslove, u okviru raspoloživih proračunskih sredstava odobri izdvajanje iz tekuće rezerve za nabavku softvera ili rebalansom proračuna za 2016. godinu predvidi potrebna sredstva.

Služba za zajedničke poslove je dužna da, da u roku od 15 dana po osiguranju sredstava, u suradnji s Federalnim ministarstvom financija i Uredom premijera FBiH, pripremi potrebne akte i formira povjerenstvo za provođenje postupka javnih nabavki softvera za korištenje službenih vozila. Softver treba biti nabavljen u što kraćem roku, a najkasnije do 15.12.2016. godine.

Vlada je zaključila i da je potrebno izmijeniti Uredbu o uvjetima, načinu korištenja i nabavci službenih putničkih automobila u organima uprave FBiH i zadužiti Službu za zajedničke poslove da vodi središnju evidenciju službenih vozila u vlasništvu Vlade FBiH.

Službu, također, treba zadužiti za analizu podataka o službenim vozilima, predlaganje načina za konsolidaciju i racionalizaciju voznog parka i nabavke službenih vozila u skladu sa stanjem i iskazanim potrebama federalnih institucija, uključujući nabavku u skladu s raspoloživim proračunskim sredstvima, stanjem i iskazanim potrebama financijskih institucija putem operativnog lizinga.

Zadužena je Služba za zajedničke poslove da, u roku od 30 dana, utvrdi listu službenih vozila federalnih institucija planiranih za prodaju, licitaciju, otpis vozila koja su data drugim institucijama na upotrebu. U suradnji s institucijama koje su ih koristile, treba prodati i otpisati vozila planirana za prodaju, koja se ne koriste ili su uništena, i izvršiti prijenos vlasništva na institucije kojima su vozila data na upotrebu.

U roku od 30 dana Služba za zajedničke poslove treba utvrditi prioritetnu listu za nabavku službenih vozila federalnih institucija i sačiniti informaciju za Vladu koja će, na osnovu iskazanih potreba proračunskih korisnika i raspoloživih sredstava, odobriti nabavku sukladno Zakonu o javnim nabavkama.

''Vlada će formirati posebnu komisiju za nabavku službenih vozila u što kraćem vremenskom roku, a najkasnije do 15.12.2016. godine. Služba za zajedničke poslove dužna je da definira novi proces nabavke službenih vozila putem operativnog lizinga, te da o tome obavijesti Vladu i sve proračunske korisnike kako bi, u što kraćem roku, taj proces bio uspostavljen. Izuzetno, u specifičnim slučajevima i uz suglasnost Vlade, organ uprave može nabaviti službeno vozilo i na drugi način', navedeno je u priopćenju.

Federalno ministarstvo financija i Služba za zajedničke poslove će, poštujući načelo restriktivne budžetske potrošnje, pri izradi Budžeta za 2017. godinu, planirati sredstva za nabavku vozila putem operativnog lizinga, navodi se.

Kopirati
Drag cursor here to close