Kontrola

Visoka likvidnost bankarskog sektora

Gospodarstvo / Flash | 28. 04. 2016. u 17:10 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Guverner Središnje banke Bosne i Hercegovine (SBBiH) Senad Softić razgovarao je danas s predstavnicima Udruženja banaka BiH o Odluci Upravnog vijeća SBBiH o utvrđivanju i održavanju obaveznih rezervi i utvrđivanju naknade SBBiH bankama na iznos rezerve.

Ta odluka donesena je 13. travnja, a počinje se primjenjivati 1. srpnja.

Softić je predstavnicima banaka obrazložio motive i razloge za donošenje ovakve odluke, te je razgovarano o praktičnoj provedbi Odluke na nivou bankarskog sektora i o njenom utjecaju na bankarski sektor u cjelini, ali i o aspektima provedbe za pojedine komercijalne banke.

Istaknuto je da je trenutna likvidnost bankarskog sektora visoka, te da će i nakon primjene nove odluke kreditni potencijal banaka i dalje biti na visokom nivou, što ostavlja prostor bankama da nastave podržavati ekonomsku aktivnost i financiranje kvalitetnih projekata.

U dijelu razgovora o koordinaciji između svih dijelova financijskog i bankarskog sektora, bankari su istaknuli neophodnost i dali podršku jačanju koordinacije djelatnosti entitetskih agencija za bankarstvo, kao zakonske nadležnosti SBBiH s ciljem jačanja financijske stabilnosti, boljeg funkcioniranja i donošenja kvalitetnijih propisa i rješenja.

Posebno je naglašen značaj kvalitetnije kontrole bankarskog sektora koju provode nadležne institucije.

Razgovarano je i o prijedlozima novih entitetskih zakona o bankama koji moraju osigurati poštivanje nadležnosti svih institucija na koje se zakon odnosi, uključujući i nadležnost SBBiH, kao institucije koja je jedina nadležna za monetarnu politiku i za instrument monetarne politike, obveznu rezervu.

Predstavnici UBBiH, u interesu transparentnosti i jedinstvenog funkcioniranja bankarskog i financijskog sustava, podržali su Jedinstveni registar transakcijskih računa, pri čemu je istaknuto kako je neophodno da ovaj registar bude cjelovit, s ažurnim podacima, priopćeno je danas iz Službe za odnose s javnošću Središnje banke BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close