Nedovoljno za život

Više od polovine umirovljenika u BiH živi od 326 KM

Gospodarstvo / Flash | 17. 01. 2015. u 13:11 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Federaciji BiH 235.000 umirovljenika ima primanja nedovoljna za život, upozorio je direktor Federalnog zavoda MIO Zijad Krnjić.

Krnjić je istaknuo da više od polovine umirovljenika ima mirovnu do 326 KM, što je premali iznos za normalan život.

On je za "Dnevni avaz" rekao da je Zavod MIO u prošloj godini imao rashode od skoro 1,85 milijardi KM, a prihode za 50 milijuna KM manje, javlja Fena.

"Taj deficit od 2,5 posto uspijevali smo financirati iz vlastitih izvora, koristeći djelomično sredstva od doprinosa iz tekućeg mjeseca", rekao je Krnjić, dodavši da je prošla godina bila standardno teška, uz dodatnu opterećujuću činjenicu da su "plivali" u tekućem deficitu, koji je lagano rastao.

On je podsjetio da je u protekloj godini povećan broj umirovljenika s 388.000 na 395.000 ili za 1,8 posto i da se očekuje dalji rast, te dodao da broj zaposlenih nije rastao.

Šešelj neće dobiti mirovinu

Na pitanje kako će biti riješen zahtjev Vojislava Šešelja za invalidsku mirovinu u FBiH, Krnjić je rekao da je stav Federalnog zavoda MIO da nema pravne osnove da mu se prizna pravo na invalidsku mirovinu i da će se pri tome i ostati.

"Kroz sudski ili drugi pravni put to ćemo i postići", zaključio je Krnjić.

Podsjetimo, na isplatnom popisu za mjesec srpanj 2014. godine, Federalni zavod za mirovinsko i invalidsko osiguranje (MIO) imao je ukupno 390.284 korisnika mirovina. Od tog broja oko 55 tisuća korisnika ne živi u Federaciji BiH, potvrdio je za ranije Bljesak.info Tomislav Kvesić glasnogovornik Federalnog zavoda MIO.

Naše istraživanje o životu umirovljenika možete pročitati ovdje.

Kopirati
Drag cursor here to close