Dobrodošli u 2018.!

Više od jedne trećine stanovništva BiH nema pristup kontroliranim izvorima vode za piće

U diskusiji je konstatirano da je nadležnost za uslugu vodoopskrbe na jedinicama lokalne samouprave i da tu nadležnost treba dosljedno provoditi i u urbanim i u ruralnim sredinama.
Gospodarstvo / Flash | 30. 05. 2018. u 12:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na završnoj konferenciji projekta 'Voda za sve' koja je u srijedu održana u Ilidži, okupili su se predstavnici resornih ministarstava i agencija na državne, entitetske i županijske razine, jedinica lokalne samouprave, javnih komunalnih poduzeća i operatera lokalnih vodovodnih sustava, s ciljem zajedničkog sagledavanja trenutne situacije o oblasti vodoopskrbe ruralnih područja Bosne i Hercegovine i kreiraju preporuke za njeno unapređenje.

Predstavnici MDP Inicijativa iz Doboja su prezentirali trenutnu situaciju u oblasti vodoopskrbe na selima u BiH, a eksperti iz Srbije i Hrvatske su predstavili stanje u susjednim zemljama. Na osnovu iskustava Republike Hrvatske iz procesa pridruživanja Europskoj uniji, ekspertica u oblasti upravljanja vodama Vesna Grizelj Šimić, posebno je istakla potrebu pravovremenog usklađivanja postojećih praksi i zakonodavstva u svakoj zemlji sa direktivama Europske unije, kojima se reguliraju principi upravljanja vodama i standardi kvaliteta vode za piće, navode u priopćenju. U susjednoj Srbiji imamo situaciju da je samo 12% lokalnih vodovoda pod upravom javnih komunalnih poduzeća, sa riješenim vlasništvom. Istovremeno u Hrvatskoj se oko 7% stanovnika u ruralnim područjima opskrbe vodom za piće putem lokalnih vodovoda, kojima ne upravljaju javni operateri.

U diskusiji je konstatirano da je nadležnost za uslugu vodoopskrbe na jedinicama lokalne samouprave i da tu nadležnost treba dosljedno provoditi i u urbanim i u ruralnim sredinama. Uvođenje novih modela upravljanja seoskim vodovodima unaprijedilo bi kvalitetu usluge vodoopskrbe i doprinijelo bi dosljednom poštivanju međunarodnih konvencija koje propisuju pravo na sigurnu vodu za piće, navode u priopćenju organizatori.

Sudionici konferencije su zaključili da bi se organi viših razina vlasti u BiH trebali aktivnije uključiti u rješavanje ovog problema, jer je važeća zakonska procedura za izgradnju i legalizaciju seoskih vodovoda komplicirana i skupa. Prvi korak u pravcu rješavanja ovog problema jeste formiranje baze podataka svih lokalnih vodovodnih sustava, koju bi trebale uspostaviti i održavati lokalni organi uz podršku i koordinaciju viših razina vlasti, priopćeno je. 

Prema trenutnim podacima za BiH, više od jedne trećine ukupnog stanovništva, uglavnom stanovništvo u ruralnim područjima, nema pristup kontroliranim izvorima vode za piće. Od toga broja, skoro 2/3 stanovnika se oslanja na lokalne vodovodne sustave, a preostali dio na individualne izvore vode za piće. Pri tome u oba modela vodoopskrbe, u najvećem broj slučajeva usluga vodosnabdijevanja se ne provodi u skladu sa propisanim standardima.

Inače, projekt 'Voda za sve' financirala je Europska unija u iznosu od 184.212 eura, a cilj ovog projekta bio je da se doprinese kreiranju uvjeta za značajno povećan pristup sigurnoj i dostupnoj vodi za piće za sve građane Bosne i Hercegovine. Projekt je realizirao Centar za menadžment, razvoj i planiranje – MDP Inicijative iz Doboja, zajedno sa Udruženjem za oblasti voda i zaštite okoliša 'Aquasan mreža u BiH' iz Bihaća.

Kopirati
Drag cursor here to close