Jahorina ekonomski forum

Više od 400 gospodarstvenika o inovacijama i digitalizaciji

Svi govornici istaknuli su važnost novih informacionih tehnologija u modernom dobu te su ukazali da ovaj regija mora uhvatiti korak u okviru četvrte industrijske revolucije, ali i prilagoditi tradicionalno gospodarstvo tim tehnologijama.
Gospodarstvo / Flash | 23. 04. 2019. u 14:30 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jahorina ekonomski forum okupio je danas oko 400 gospodarstvenika, ali i političkih predstavnika na ovoj  bosanskohercegovačkoj olimpijskoj planini gdje će se u naredna dva dana razgovarati o inovacijama i digitalizaciji te izazovima regije u tom smislu. 

Svi govornici istaknuli su važnost novih informacionih tehnologija u modernom dobu te su ukazali da ovaj regija mora uhvatiti korak u okviru četvrte industrijske revolucije, ali i prilagoditi tradicionalno gospodarstvo tim tehnologijama, kao i cjelokupnu ekonomiju. 

Zapadi Balkan 

Jedan od govornika bio je i potpredsjednik Deutsche Telecoma Borislav Tadić koji je kazao da u svijetu postoje brojne zemlje koje su u kratkom vremenskom razdoblju transformirale svoje ekonomije prilagođavajući se novom informacijskom dobu. 

Ocijenio je da zemlje zapadnog Balkana imaju vrijedne ljude koji predlažu inovativne ideje, a ova kompanija s njima radila je na usavršavanju studenata, radi se na realizaciji projekta modernih gradova, a tu je i unapređenje cyber sigurnosti. 

Prekvalifikacija osoba

Ministar za znanstveno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informacijsko društvo u Vladi Republike Srpske Srđan Rajčević kazao je da se u ovom bosanskohercegovačkom entitetu ubrzano radi na informacijskim promjenama koje će taj entitet, kako je kazao, povesti u 21. vijek. 

'' U tijeku je prekvalifikacija 100 osoba kako bi se osigurala digitalna radna snaga, odnosno onih koji će se prekvalificirati za IKT vještine'', kazao je Rajčević i najavio da će se broj polaznika možda  i povećati ukoliko za to bude interesa i mogućnosti. 

Tu su i drugi programi koji imaju za cilj povezivanje znanstvenoistraživačke zajednice i gospodarstvenika, a uskoro će biti pokrenut i program "Sinergija".  

Informacijske tehnologije

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković naglasio je da ukoliko se žele pratiti suvremeni tokovi i razvijeni svijet, morat će se više pažnje posvetiti upravo informacijskim tehnologijama, napomenuvši da će u skladu s tim trebati mijenjati i zakone koji se tiču ovih oblasti. 

Najavio je da će biti formirano radno tijelo koje će se u Srbiji informirati o svemu onome što je urađeno u toj susjednoj zemlji kada su u pitanju informacijske tehnologije te to implementirati u Republici Srpskoj. 

Sredstva za 500 učionica

Srbija će osigurati sredstva za 500 učionica koje će biti transformirane u digitalne učionice, a Vlada RS-a osigurat će i dodatna sredstva kako bi još i više učinioca bilo transformirano. 

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović napomenula je da će biti potrebne korjenite reforme u obrazovanju kako bi se nove generacije pripremile za poslove koje će raditi za dvadesetak godina, a koji danas ne postoje. 

Ovaj četvrti forum organiziralo je Udruženje ekonomista Republike Srpske SWOT u suradnji s Vijećem ekonomista Srbije, a tema je "Ekonomija novog doba - inovacije, digitalizacija i komunikacione tehnologije kao baza ekonomskog razvoja". 

Okretanje digitalnoj ekonomiji

Cilj skupa je da se ukaže na značaj okretanja digitalnoj ekonomiji i razvoju informacijsko-komunikacijskih tehnologija, odnosno četvrtoj industrijskoj revoluciji.  

Tokom skupa bit će održan niz panel-rasprava, a teme su "Značaj inovacija za ekonomski razvoj", "Aktuelni trendovi u energetskom sektoru", "Kako kreirati ambijent potreban za razvoj inovacijskih kompanija" te poseban panel posvećen obrazovnom sustavu u 21. stoljeća.

Kopirati
Drag cursor here to close