Radnici uplašeni

Vijeće zaposlenika JP ŽFBiH izrazilo bojazan za radna mjesta

Gospodarstvo / Flash | 27. 11. 2012. u 12:49 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće zaposlenika JP Željeznice FBiH uputilo je otvoreno pismo Vladi Federacije BiH i upravi kompanije u kome navode da su uplašeni za budućnost i opstanak Željeznica FBiH i za njihova radna mjesta, od kojih hrane svoje obitelji.

"Naša strahovanja su opravdana iz razloga jer 31. prosinca prestaje važiti Zakon o financijskoj konsolidaciji JPŽFBiH d.o.o Sarajevo iz kojega nije implementirana nijedna KM, a po stvarnom kalendaru i informacijama kojima raspolažemo, u Vladi FBiH nema mogućnosti, vremena, niti posebnog interesa za produženje njegove važnosti", navodi se u pismu.

Dodaje se da je prema Zakonu o financijskoj konsolidaciji, koji ističe, Vlada FBiH imala obavezu da željezničarima punih pet godina uplaćuje zdravstveno, mirovinsko i socijalno osiguranje.

"Vlada ne samo da to nije ispoštovala, već želi, prema informacijama koje mi imamo, kompletan taj zakon pretočiti u otplatu međunarodnih kredita. To znači da će rupe u godinama našeg staža i dalje ostati otvorene, da se nećemo moći liječiti i da nam poslodavac više neće moći isplaćivati plaće, jer neće više imati zakonsko pokriće da nam isplaćuje netoplaće, što mu je do 31. prosinca omogućavao Zakon o financijskoj konsolidaciji", kaže se u otvorenom pismu.

Vijeće zaposlenika JPŽFBiH smatra da su "ŽFBiH problem koji može biti riješen samo sinergijom predstavnika Vlade FBiH i eksperata koji poznaju željeznicu i stanje u ŽFBiH".

"Do sada se pokazalo da u Vladi FBiH nije bilo predstavnika koji poznaju željeznicu, tamo su bili eksperti za valoriziranje osobnih interesa. Za svaku vrstu pomoći ostajemo na raspolaganju", navodi se u otvorenom pismu Vijeća zaposlenika JPŽFBiH upućenom Vladi FBiH i Upravi JPŽFBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close