Donacija

Vijeće ministara šalje 180 kineskih traktora u poplavljena područja

Gospodarstvo / Flash | 29. 05. 2014. u 14:24 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće ministara BiH prihvatilo je inicijativu Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice o potrebi upućivanja ranije donacije Narodne Republike Kine Bosni i Hercegovini u poljoprivrednoj mehanizaciji i opremi na područja pogođena poplavama u Bosni i Hercegovini.

Zaduženo je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice da pribavi mišljenja Ministarstva pravde i Ureda za zakonodavstvo Vijeća ministara radi utvrđivanja pravne osnove za preusmjeravanje ove donacije na poplavljena područja.

Donacija sadrži 180 traktora s priključcima, 70 motokultivatora, 100 motornih pila, 50 setova za mužu, te 40 spremnika za hlađenje mlijeka i 20 analizatora mlijeka, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Realizacija devet zaključaka vijeća Ministara BiH

Vijeće ministara BH je na današnjoj sjednici u Sarajevu razmatralo i realizaciju devet zaključaka 96. sjednice u vezi s aktualnom situacijom nastalom uslijed prirodne katastrofe, poplava u Bosni i Hercegovini svibanj 2014. godine.

Današnja sjednica je osma sjednica Vijeća ministara BiH od 15. 5. ove godine od kada je Vijeće ministara BiH u stalnom zasjedanju i prioritete rada podređuje pomoći stanovništvu na poplavljenim područjima u Bosni i Hercegovini. Zaključeno je da se zaključci u vezi s organiziranjem donatorske konferencije, kao i mogućnostima traženja pomoći od EU-a i drugih financijskih institucija, realiziraju u kontinuitetu i planiranom dinamikom.

Generalno tajništvo je zaduženo da još jednom upozori sva ministarstva i druge institucije BiH da, sukladno svojim nadležnostima, poduzmu potrebne mjere za funkcioniranje u izvanrednim okolnostima nastalim uslijed poplava.

O provođenju ove mjere sva ministarstva i druge institucije BiH trebaju pismeno izvijestiti Generalno tajništvo Vijeća ministara BiH. Vijeće je zadužilo Ministarstvo sigurnosti da pismeno zatraži od nadležnih institucija entiteta, kantona i Brčko Distrikta BiH informaciju o točnom broju osoba stradalih u poplavama i dostavi je Vijeću ministara BiH. Vijeće ministara je konstatiralo da su u završnoj fazi imenovanja članova Interresorne radne skupine koju čine predstavnici ispred Vijeća ministara Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, Ministarstva financija i trezora i Ministarstva komunikacija i prometa, kao i po dva predstavnika vlada entiteta i jedan Brčko Distrikta, koja ima zadatak pripremiti prijedlog kriterija za raspodjelu pomoći Bosni i Hercegovini, pogođenoj prirodnom katastrofom izazvanom poplavama u svibnju 2014. godine.

Vijeće ministara je upoznato da je Europska unija sa Svjetskom bankom i UN-om započela proces izrade procjene šteta, koju rade međunarodni eksperti u suradnji s domaćim vlastima na terenu, a koji bi trebao biti završen do 18. lipnja ove godine, kada će biti dostavljena institucijama BiH. Ponovno se pozivaju predstavnici svih razina vlasti da, sukladno svojim nadležnostima, pristupe aktivnostima na izradi procjene šteta.

BiH pristupa programu Cosme

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa o prijedlogu pokretanja postupka pristupanja Bosne i Hercegovine programu Zajednice COSME konkurentnost malih i srednjih poduzeća. Zadužen je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Boris Tučić da uputi pismo namjere u Opću upravu za poduzetništvo i industriju u Bruxelles.

Cilj programa COSME je jačanje konkurentnosti i održivosti poduzeća, posebno malih i srednjih poduzeća, te poticanje kulture poduzetništva i promoviranje osnivanja i rasta malih i srednjih poduzeća. Ukupan proračun programa za razdoblje 2014.- 2020. iznosi 2,298 milijardi eura.

Kopirati
Drag cursor here to close