Doprinosi

VIDEO | Vlada spašava 101 radnika

Gospodarstvo / Flash | 04. 05. 2017. u 13:48 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tajnik Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije Stipo Buljan, federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović i federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić na pres-konferenciji predstavili su najvažnije odluke Vlade Federacije BiH, donesene danas na sjednici u Sarajevu.

''Razmatrajući odobrenje sredstava za umirovljenje 101 radnika, Vlada je za šest radnica Konfekcije Borac Zenica odobrila da 34.402,31 KM bude doznačeno na račun Federalnog zavoda MIO, a za 14 radnika Konfekcije Borac Banovići 150.289,86 KM'', kazao je Buljan.

Među njima su i žene koje danima prosvjeduju ispred zgrade Vlade FBiH tražeći da im se izmire obveze kako bi ostvarile pravo na zarađenu mirovinu. Nakon odobrenja sredstava, radnice su istakle da se na popisu Borca iz Banovića nalazi 14 radnika, a ne 16 koliko smatraju da bi trebalo biti.

''Razgovarali smo sa sindikatom i njihova potvrda je da se radi o 14 radnika. Ako i jedan radnik bude ispunjavao uvjete dopunit ćemo popis. To nije sporno'', potvrdio je Buljan, koji je, kako kaže, prošlog tjedna razgovarao s radnicima i molio ih da idu kući i rekao im da će biti usvojena odluka čime će biti odobrena sredstva.

Poručio je da bi u srijedu odluka o odobravanju sredstava trebala biti objavljena u Službenim novinama Federacije BiH, da bi nakon toga Razvojna banka prebacila sredstva i time otpočela uvezivanje radnog staža.

Također, Vlada je danas odobrila doznaku sredstava u iznosu 909.916 KM za 36 radnika privrednog društva Željezara Zenica, te 1. 312.792,36 KM za 45 radnika PS Vitezit iz Viteza.

Sredstva su odobrena na osnovu Vladine Odluke o osnivanju posebnog fonda Razvojne banke i načinu korištenja novčanih sredstava ostvarenih prodajom poduzeća iz nadležnosti Agencije za privatizaciju, koja je donesena početkom ožujka ove godine.

Nakon što je Vlada utvrdila predložene izmjene i dopune Zakona o unutarnjoj trgovini federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović pojasnio je da se ovim zakonskim rješenjem uvodi nova kategorija trgovac-pojedinac, koji osobnim radom obavlja trgovinu na malo.

''Dopunama je ublažen kriterij stručne spreme i propisana samo osnovna školska sprema. Također, izmjenama je propisana obveza organizatora tržnice da prodajna mjesta može iznajmljivati samo registriranim trgovcima, kao i poljoprivrednim proizvođačima i obrtnicima kada prodaju svoje proizvode na tržnici'', kazao je Vujanović.

Na pres-konferenciji federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić kazao kako će se prema planiranom kriteriju raspodjele privatnim poduzećima i poduzetnicima za regresiranje cijene dizel-goriva za poljoprivredne proizvođače vršiti obračun za gazdinstva veća od 0,2 hektara u količini od 100 litara po hektaru prijavljene obradive površine, uz subvenciju od 0,60 KM po litri goriva.

''Na godišnjoj razini procijenjeno je da će za realizaciju ove mjere u 2017. godini biti potrebno osigurati oko 3,5 milijuna KM'', kazao je Dedić.

Ministarstvo je izvršilo analizu podataka, te na osnovu projekcija ostvarenih prihodima od PDV-a po osnovu uvođenja povećanja trošarina u iznosu od 0,15 KM/l goriva. Usporedo s tim izvršena je analiza podataka u Registru poljoprivrednih gazdinstava i Registru klijenata, te je utvrđeno da je u 2016. godini bilo 59.900 poljoprivrednih gazdinstava koja su prijavila ukupno 102.000 hektara obradivog zemljišta.

Ukupan broj gazdinstava koja su ažurirala podatke je 24.242 sa ukupnim površinama od 53.426,48 hektara.

Kopirati
Drag cursor here to close