Ljudi se snalaze

VIDEO: Tri godine nema buseva iz Vareša za Zenicu

Da bi se otišlo do kantonalne bolnice ili završiti određene administrativne poslove, građani moraju da se snalaze, a taj način ih dosta košta.
Gospodarstvo / Flash | 02. 01. 2023. u 09:42 Bljesak.info/BHRT

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udaljenost  između Vareša i Zenice, točnije administrativnog centra Zeničko-dobojskog kantona, manja od 80 kilometara, stvara se dojam da je Vareš mnogo dalje.

Tri godine nema busa za Zenicu 

Osim toga, već tri godine autobusi ne voze za Zenicu.

Da bi se otišlo do kantonalne bolnice ili završiti određene administrativne poslove, građani moraju da se snalaze, a taj način ih dosta košta.

Kao razlog ukidanje ove linije jeste nerentabilnost, s druge strane iz općine ističu da čine sve što mogu.

Pregovarali su sa ministarstvom na kantonalnom i na federalnom nivou, te sa samim prijevoznicima ipak uspostavljanje nove linije je gotovo pa nemoguće.

Video: 

Jedini izlaz vide u uspostavljanju turističke linije.

"Pa onaj tko pokaže da ima uputnicu da nađemo modus kako ćemo ga obeštetiti a oni koji idu rad turizma nek plaćaju. Mislim da je gotovo zakonsko nemoguće po današnjoj proceduri i regulativi uvesti novu liniju", kaže Zdravko Marošević, načelnik Općine Vareš.

Upitna rentabilnost  

Najteže je u suštini, ističe općinski načelnik, naći satnicu koja će odgovarati, a da se ta satnica ne poklapa s drugim prijevoznicima odnosno njihovim registriranim linijama ka Zenici.

Ništa se neće postići, ako autobus prevozi pet ljudi, tako se ne može ni gorivo pokriti, a kamoli neki drugi troškovi, dodao je načelnik.

Ovakva situacija je primorala građane da idu u drugom pravcu, jer direktno na Zenicu nemaju mogućnost, a općinski vijećnici podnosili su inicijative, ali ovaj problem može riješiti resorno kantonalno ministarstvo.

Kopirati
Drag cursor here to close