Europske integracije

VIDEO | Potpisan memorandum o europskom partnerstvu i poslovnoj suradnji

Gospodarstvo / Flash | 28. 07. 2017. u 13:20 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Gospodarske komore FBiH Marko Šantić i predsjednik Europskog pokreta u BiH Predrag Praštalo potpisali su u petak u Mostaru Memorandum o europskom partnerstvu i poslovnoj suradnji u okviru procesa EU integracije.

Memorandum je potpisan s ciljem usklađivanja napora i aktivnosti na promociji i podršci razvoja modernog i naprednog društva, postizanje bolje poslovne klime i uređenog boljeg poslovnog okruženja za razvoj, kako privatnog, tako i društvenog poslovanja i poduzetništva u Bosni i Hercegovini.

Naime, Gospodarska komora i Europski pokret pružaju podršku europskim integracijama Bosne i Hercegovine te u tom smjeru podržavaju izgradnju kapaciteta i jačanje uloge lokalnih zajednica, razvijanje ekonomskih odnosa i partnerstva sa sličnim subjektima u BiH, podržavaju pokretanje „Foruma za poslovno lobiranje“ koje djeluje koje djeluje u sklopu „Europskog pokreta“.

Praštalo je prigodom potpisivanja Memoranduma naglasio kako su Gospodarska komora i Europski pokret dogovorili europsko partnerstvo, iako djeluju u različitim smjerovima, te da je to dokaz kako mogu i trebaju zajedno raditi kako bi ojačali europsku bazu.



Praštalo je rekao kako je ovaj memorandum "brak iz interesa", dodavši kako je njihov najveći interes ubrzanje procesa europske integracije, što dovodi do unaprjeđenja i društvenih odnosa u BiH u cjelini.

"U BiH 80 posto građana podržava Europsku uniju, ali kada dođu krupna politička pitanja, kao što je pitanje o 'Transportnoj zajednici' ili druga slična pitanja onda se pokazuje da bh. političari nisu ti koji su 100 posto za europske integracije", istaknuo je Praštalo.

Šantić je ocijenio da je Europa već u Bosni i Hercegovini, te da je dio BiH već u Europi.

"Prvi konkretni projekt je 100 strateških proizvoda Federacije koji će služiti kako gospodarskoj zajednici, tako i političarima na svim razinama vlasti kako bi pokazali regiji, Europi pa i čitavom svijetu što je ono na što se strateški opredjeljuje u BiH za proizvodnju i uslugu", rekao je predsjednik Gospodarske komore BiH.

U tom projektu će surađivati s Europskim pokretom jer, kako je rekao Šantić, Europski pokret u BiH je inicijator Europske unije.

Po njegovim riječima, organizacija Europskog pokreta pomoći će, kako civilnom stanovništvu, tako i gospodarstvu da BiH u strateškom dijelu kao i po onom što je u njoj autohtono bude prepoznatljiva u regiji i Europi.

"To je strateški cilj, svrha suradnje koju radimo s Europskim pokretom", ocijenio je Šantić.

Potpisivanju je, uz ostale, nazočila potpredsjednica i glavna koordinatorica za Hercegovinu Europskog pokreta u BiH Višnja Lončar.

Kopirati
Drag cursor here to close