Priča o uspjehu

VIDEO | Obrada hercegovačkog kamena se pokazala kao unosan posao

Gospodarstvo / Flash | 03. 04. 2017. u 12:54 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Začetnici obiteljskog, zanat su ispekli radeći u Italiji, krajem devedesetih, a po povratku u rodni Torič, prije petnaestak godina, formirali su vlastitu malu tvornicu i posao prepustili mlađim. Ulagali su zarađeni novac, a popis kupaca vremenom su proširivali u Švicarskoj, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji i Luksemburgu.

''Nije ga teško izvesti, ide u blokovima. Višu vrijednost dobiva, plaća se PDV 19%, 5 % carine'', govori Sava Tabaković, suvlasnik poduzeća „Tabaković“ d.o.o.

Tabakovići kažu i da je kupovinu suvremenih strojeva, dijelom, diktiralo tržište. Paletu su zaustavili na pet vrsta obrađenog kamena, javlja RTRS.

''Bilećki kamen poznat je na Balkanu, po kvalitetu, i teško ga je naći. Vadi se sa dubine od desetak metara'', dodaje Tabaković.

Dragan Milošević, u pogonu za obradu kamena, radi dvije godine. Kaže da posao jeste specifičan, ali nije težak.

''Posao zahtijeva pažnju, da ne bi kamen podletio pod noževe. Za usavršavanje zanata meni je trebalo petnaest dana, do mjesec'', kaže Milošević.

Nalazište kamena i pogon za preradu, u kome je posao našlo šest radnika, Tabakovići su formirali na vlastitom imanju.

U europske zemlje godišnje se isporuči deset do dvanaest tisuća metara kvadratnih obrađenog kamena. Tržište zahtijeva više, kažu Tabakovići, ali zbog ograničenog prostora i količine kamena koji se izvadi, za sada će ostati na tom nivou.

Pored svih teškoća, uspiju dostići godišnji promet od oko 350 tisuća maraka. Stigli su i da doniraju kamen za obnovu porušenih i izgradnju novih hramova.

''Što god se radi, može se zaraditi, treba biti uporan, treba dosta raditi'', napominje Tabaković.
Da je rad najvažniji, govori i podatak, da su od uloženih oko 1,5 milijuna maraka u opremu i mehanizaciju, za petnaestak godina, samo jednom koristili manji kredit.

Kopirati
Drag cursor here to close