Ne odustaju

VIDEO Lokalno stanovništvo i ekolozi: Peticijom protiv izgradnje hidrocentrala

Gospodarstvo / Flash | 12. 03. 2016. u 13:36 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Izravno smo ugroženi projektom izgradnje mini hidrocentrala Buna I i Buna II. Svi naši podrumi i bunari će plivati, a mi ćemo biti životno ugroženi. Većina stanovništva Bune je protiv izgradnje hidrocentrale, iako lokalnu zajednicu nitko nije pitao što misli'', rekao je Miroslav Barišić predsjednik MZ Buna na Javnoj raspravi 'Zaštitimo rijeke, zaustavimo gradnju MHE' koja se održala u subotu u OŠ Marin Držić na Buni.

Na javnoj raspravi održano je potpisivanje peticije protiv izgradnje mini hidrocentrala. Ovom peticijom se želi spriječiti investitora u postupku dobivanja građevinske dozvole.

Peticijom protiv izgradnje hidrocentrala

''Investitori su dobili okolišnu dozvolu, a sad će dobiti i građevinsku dozvolu od općinskih vlasti. Potpisivanje peticije je jedina obrana od lešinara koji žele ugroziti lokalno stanovništvo'', rekao je Barišić.

Damir Brljević predsjednik Hrvatske ekološke udruge Buna tvrdi kako su ove hidrocentrale zastarjele i kako se više ne koriste u Europi.

''Buna ima jedan od najljepših krajolika, međutim ovaj krajolik je po ekološkoj procjeni nenaplaćen. Imamo stranca koji se uslika i ode, mi ga ne možemo staviti u turističku konotaciju'', rekao je Brljević.

Onečišćenje okoliša

Dodao je kako se investitori mini hidrocentrala trebaju obvezati da će snositi ekonomske posljedice u slučaju onečišćenja okoliša. Također dodaje kako stanovništvo treba odlučiti trebaju li u njihovom kraju biti izgrađene hidrocentrale.

Javna rasprava 'Zaštitimo rijeke, zaustavimo gradnju MHE' je jedan u nizu poteza kojim ekolozi i stanovništvo žele spriječiti izgradnju hidrocentrala. Ekološke udruge kako bi zaštitile rijeke su napravile 'Deklaraciju o zaštiti rijeka Bunice, Bune i Neretve', te su najavile i pravne postupke protiv investitora.

Podsjećamo, kako je početak izgradnje hidrocentrala najavljen za mjesec lipanj.

Kopirati
Drag cursor here to close