Kremnice

VIDEO | Hercegovački kamen odlazi u Kinu

Gospodarstvo / Flash | 13. 02. 2017. u 08:19 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tvrtka "Kremnice", u koju je uložen domaći i kineski kapital, već šest godina blokove arhitektonsko-građevinskog kamena iz Kamenoloma u Dabrici kod Berkovića, izvozi u Kinu.

Radna mjesta, u nimalo lakom zanimanju, našlo je trideset pet radnika, uglavnom mještana. U ovoj godini planiraju nova zapošljavanja i povećanje izvoza.

Najmanje pet godina, i investiranje više milijuna maraka, potrebno je da najkvalitetniji blokovi počinju donositi zaradu, javlja RTRS.

"I ove godine namjeravamo da cjelokupnu proizvodnju izvezemo, jer je tamo bolja cijena, kod nas ima skepse prema ovom kamenu", kaže Marinko Puljić, direktor "Kremnice" d.o.o. Berkovići.

U jednom od najvećih kamenoloma u BiH, svim vremenskim uvjeta odolijeva trideset pet radnika, sve tri nacionalnosti. Neslužbeno, najniže zarade, veće su od tisuću maraka.

"Najveći problem je zima, hladnoća,ljeti je odlično, zadovoljan plaćom", naveo je radnik Neđo Bukvić.

"Od velikog značaja za nas ovdje, koji su uposleni, imamo neku egzistenciju", kaže radnik Rajko Rupar.

U ovoj godini posao bi trebalo dobiti još pet radnika. Organizacija proizvodnje je složena.
"Treba zadovoljiti kvalitetu, kupce i vlasnike, teško je uskladiti, ali uspijevamo", istaknuo je poslovođa Ivica Puljić.

U izvoz odlazi tek deset posto eksploatirane sirovine.

Njihovi blokovi bi se uskoro trebali naći na putu za Kinu. Samo u prošloj godini, izvezeno je oko 2 300 metara kubnih kamena. U ovoj godini planiran je izvoz oko 4 500 metara kubnih.

Pored zadržavanja stanovništva i prihoda od koncesije, Općina nastoji stvoriti brend.

"U budućem vremenu ćemo tražiti model da se izvrše detaljna istraživanja, pomagati investitorima u smislu infrastrukture", rekao je zamjenik načelnika Općine Berkovići, Bojan Samardžić.

Zaposleni priznaju da jedan problem ne mogu riješiti.

Imamo dosta momaka, ja bih pozvao cure da se ne boje izabrati rudare, ovo je momački posao", istakao je direktor "Kremnice" d.o.o. Berkovići, Marinko Puljić.

Nestabilna opskrba kamenoloma strujom, za sada je nerješiva. Puljić očekuje i podršku institucija u bržem rješavanju administrativnih zahtjeva.

Kopirati
Drag cursor here to close