Tužno, ali istinito

VIDEO | Duhan opstaje zahvaljujući crnom tržištu

Gospodarstvo / Flash | 26. 02. 2017. u 14:11 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Proizvodnju duhana godinama guši loša poticajna politika i niska otkupna cijena. Paradoks je da ovu proizvodnju održava još jedino crno tržište, koje proizvođačima nudi trostruko veću cijenu u odnosu na legalne tokove.

Iako je otkupna cijena duhana u RS-u 10% viša u odnosu na prošlu godinu, i dalje je trostruko niža u odnosu na crno tržište. S otkupnom cijenom od 3,20 maraka, proizvođači ne mogu pokriti ni troškove uloženog.

I dok u okruženju poticaji za kilogram proizvedenog duhana iznose oko 1 euro, naši proizvođači dobiju tek 30 feninga, i to u slučaju da proizvedu duhan prve klase, što je pod ovakvim uvjetima gotovo nemoguće. U resornom ministarstvu to pravdaju nedostatkom sredstava, javlja Federalna.

Poduzeće 'Duvan' proizvođačima nudi sve što je neophodno za obrađivanje kompletne parcele - od sjemena, sadnje, do sušenja. No, protekle godine otkupili su tek 400 tona.

''Računa se da je oko 70% proizvodnje došlo u legalne tokove, a 30% od ugovorene proizvodnje otišlo je na crno tržište. Jedna od mjera koje treba poboljšati jeste da se povećaju poticaji za proizvodnju duvana da bi proizvođač bio zadovoljniji'', kaže Svetozar Mihajlović, direktor 'Duvana'.

No, umjesto olakšica stigla je još jedna nepovoljnost za proizvođače - naime, od ove godine će im se, na ionako skup repromaterijal, obračunavati PDV.

Kopirati
Drag cursor here to close