Neviđeno kažnjavanje

VIDEO: Ako ne ispunjava zakonske uvjete za direktora, imenujemo ga za vršitelja dužnosti

''Vršitelj dužnosti koji se imenuje ne može biti protuzakonito imenovan, zato se imenuje kao vršitelj dužnosti''.
Gospodarstvo / Flash | 16. 03. 2022. u 21:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Nitko i nikad nije protuzakonito imenovan, niti će biti imenovan'', rekao je u srijedu premijer Srpske Radovan Višković odgovarajući na pitanje ''Direkta'' o tome zbog čega je Vlada RS triput protuzakonito imenovala Nedeljka Lambetu za vršitelja dužnosti direktora Bolnice Trebinje.

''Vršitelj dužnosti koji se imenuje ne može biti protuzakonito imenovan, zato se imenuje kao vršitelj dužnosti. Da je izabran na to mjesto, onda bi to Vaše pitanje možda moglo imati smisla, a ovako, kao vršitelj dužnosti, on nije protuzakonito imenovan'', kazao je Višković.

Na konstataciju novinarke ''Direkta'' da je Vlada RS triput prekršila zakone na koje se sama pozvala prilikom imenovanja Lambete na ovu poziciju, Višković je prvo odbio da da odgovor.

''Ja sam Vam odgovorio na pitanje, ako niste zadovoljni, to je Vaš problem'', poručio je Višković novinarki.

Na inzistiranje novinarke da njegov odgovor nije točan, Višković je priznao da Lambeta ne ispunjava zakonske uvjete.

''Ako ne ispunjava zakonom predviđene uvjete, zato i nije mogao biti imenovan za direktora nego kao vršitelja dužnosti'', odgovorio je Višković.

Upitan zbog čega, onda, nije raspisao javni natječaj za direktora Bolnice Trebinje, Višković je utvrdio da on nije nadležan za njegovo raspisivanje.

Međutim, ispostavilo se da premijer ne poznaje zakon ili se pravi da ga ne poznaje. Statutom Bolnice Trebinje propisano je da direktora imenuje i razrješava osnivač, tj. Vlada RS, u skladu sa zakonom, uz prethodno provedenu proceduru natječaja. Dakle, javni natječaj za izbor i imenovanje direktora raspisuje se na osnovu zakona i odluke koju donosi Vlada RS, a ministar zdravlja i socijalne zaštite ga samo formalno sprovodi.

Kopirati
Drag cursor here to close