Na Savi

"Viaduktu" most kod Svilaja?

Gospodarstvo / Flash | 19. 04. 2016. u 06:48 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Upravni odbor "Hrvatskih autocesta" u petak je donio odluku o izboru najpovoljnijeg izvođača radova za gradnju mosta na rijeci Savi kod Svilaja, rekao je jučer na sjednici Komisije za promet i komunikacije Predstavničkog doma BiH Igor Pejić, tajnik Ministarstva prometa i komunikacija BiH.

"Ne mogu iznijeti u javnost zasad tko je najpovoljniji izvođač. Nama nije bitno tko je, nisu važna imena, najvažnije je da je izabran najpovoljniji izvođač i on mora što prije biti uveden u radove, dok je vodostaj Save nizak, a to je u idućih mjesec, dva, tri. Ako do tada izađemo iz faze temelja, onda je to stvarno veliki uspjeh", rekao je Pejić i dodao da će Oleg Butković, hrvatski ministar prometa i komunikacija, danas u Sarajevu obznaniti detalje odluke.

Prema neslužbenim informacija do kojih su "Nezavisne" došle, a koje nisu željeli potvrditi, ali ni demantirati u Ministarstvu prometa, posao je pripao firmama "Viadukt" iz Zagreba i "Hering" iz Širokog Brijega, koje su dostavile ponudu od 26,9 milijuna eura s PDV-om.

Na ovu odluku očekuje se da će uslijediti žalba, prije svih "Integral inženjeringa", koji je dostavio najjeftiniju ponudu od 22,9 milijuna eura s PDV-om. Pejić je dodao da odluku o izvođaču radova predlaže Komisija, koju čine članovi iz Hrvatske i BiH. "To je zajednički projekt obje države te 'Hrvatske autoceste' praktično samo potvrđuju odluku Komisije. Odnosno, Komisija predlaže da se izabere onaj s najpovoljnijom cijenom, a oni iz 'Hrvatskih autocesta' je potvrđuju", objasnio je Pejić.

Objasnio je da je na prošlom tenderu posao dobio "Štrabag", a ugovor je tada potpisao Rudo Vidović, bivši ministar prometa i komunikacija BiH. "Nakon 180 dana, nažalost, izvođač nije uveden u radove. 'Štrabag' je 181. dan jednostrano raskinuo ugovor i zatražio naknadu štete. Trenutno se vodi arbitraža na Sudu u Hagu, gdje smo u završnoj fazi i vidjet ćemo kakvu će odluku donijeti Sud", kazao je Pejić.

Ističe da je Vijeće ministara BiH promijenilo zaključak u vezi s ovim problemom i zadužilo Ministarstvo i Pravobranilaštvo da traže mirno rješenje. Pejić ističe da je gubitak veliki, te da hrvatska strana BiH tereti za svoj dio koji su platili 535.000 eura bez kamata. "Oni su to 'Štrabagu' već platili", rekao je Pejić, precizirajući da "Štrabag" od BiH traži 1.168.000 eura.

Pejić se dotakao i procesa digitalizacije, gdje je, kako je kazao, započela druga faza. "Formirana je komisija, što je bio najsloženiji problem, jer su u to uključeni entitetski servisi. Očekujemo da komisija vrlo brzo odradi svoj posao", rekao je Pejić i dodaje da su za prvu fazu već izdate dozvole za tri javna servisa.

Kopirati
Drag cursor here to close