Zaraza

Veterinari u Bugojnu oboljeli od bruceloze

Gospodarstvo / Flash | 27. 11. 2014. u 10:02 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dva veterinara Veterinarske stanice Bugojno oboljeli su od bruceloze. Dok u veterinarskoj stanici izražavaju zabrinutost zbog kolega i kažu da su zabrinuti i za zdravlje građana, u županijskom Zavodu za javno zdravstvo tvrde da nema mjesta panici.

Iako u posljednje četiri godine nije zabilježen nijedan slučaj bruceloze, dvoje oboljelih veterinara i to bračni par izaziva zabrinutost, jer nitko ne zna kako su se zarazili. Samo se može nagađati, javlja Federalna televizija.

''Još uvijek se nismo testirali, nemamo nikakvih simptoma no to ne znači da se nećemo testirati'', rekao je v.d. direktora veterinarske stanice

Iz Zavoda za javno zdravstvo rekli su kako je nazočnost bruceloze nasumična, te se bilježi desetak slučajeva godišnje.

''Građani moraju povesti više računa o mliječnim proizvodima koje koriste'', upozorili su iz Zavoda.

Bruceloza se stiče izravnim dodirom sa sekretima i ekskretima inficiranih životinja (ovce, koze, svinje, psi) ili ingestijom neprokuhanog mlijeka ili mliječnih proizvoda koji sadrže Brucella mikroorganizme. Interhumani prijenos je rijedak. Bruceloza je najčešća u ruralnim područjima. To je profesionalna bolest mesara, veterinara, lovaca, seljaka i uzgajivača stoke; djeca se mogu zaraziti konzumirajući neprokuhano mlijeko ili nepasterizirani sir.

Kopirati
Drag cursor here to close