povlačenje

Venezuelci ljutiti u redovima čekaju da bi vratili novčanice od 100 bolivara

Gospodarstvo / Flash | 14. 12. 2016. u 09:00 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Venezuelci, ljutiti, ali pomireni sa sudbinom, čekaju ovog tjedna ispred banaka kako bi vratili novčanice od 100 bolivara kojih je žurno povlačenje najavio predsjednik Nicolas Maduro optuživši međunarodnu zajednicu za urotu radi uništenja venezuelskog gospodarstva.

"Ovo je strašno! Ne mogu nam to učiniti nekoliko dana prije Božića, nemaju pravo na to", požalila se Yajaira Perez, kućanica koja je došla u zoru kako bi stala u red ispred banke na istoku Caracasa.

Vijest je iznenadila stanovnike: u nedjelju je socijalistički predsjednik Maduro potpisao izvanrednu odluku o povlačenju iz optjecaja najkrupnijih novčanica od 100 bolivara (0,15 dolara po najvišem službenom tečaju) u roku od 72 sata.

Ovo je još jedan težak udarac za Venezuelce koji su i dosad svakodnevno stajali u redovima ispred trgovina i ljekarni u toj zemlji koju je zahvatila teška gospodarska kriza što se očituje u nestašici 80 posto osnovnih proizvoda.

Riječ je, tvrdi Maduro, o uroti koju kuje američki State Department - vječiti suparnici Caracasa - kako bi "ugušio" venezuelsko gospodarstvo, već oslabljeno padom cijena nafte, njegova najvažnijeg izvora prihoda.

"Nitko neće izgubiti novac", obećao je predsjednik, ionako nepopularan zbog krize, zatraživši od stanovnika da imaju razumijevanja za ovu "tešku", ali "prijeko potrebnu" mjeru, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close