Hitna poruka

Murphy traži što prije zakon o Južnoj interkonekciji

Veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Michael J. Murphy pozvao je domaće političare na žurno djelovanje
Gospodarstvo / Flash | 24. 04. 2024. u 13:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Michael J. Murphy pozvao je domaće političare na žurno djelovanje kako bi se osigurala energetska neovisnost i stabilnost Bosne i Hercegovine.

Užasno stanje

''Sa summita šaljem hitnu poruku da istječe vrijeme za provođenje ključnih reformi koje su potrebne da se isprave godine lošeg upravljanja, korupcije i zanemarivanja, što je bh. energetski sektor ostavilo u užasnom stanju, pun slabosti i nefunkcionalan'', izjavio je veleposlanik Murphy na Energetskom summitu koji se održava u Neumu.

Murphy je naglasio kako BiH mora ojačati svoju energetsku sigurnost i to bez ikakvog odlaganja.

Video: Veleposlanik Murphy: BiH mora žurno ojačati svoju energetsku neovisnost i stabilnost

''Odgađanje donošenja propisa, korupcija, ovisnost od ruskog plina, zastarjela infrastruktura i nadolazeći porezi na ugljik samo su neki od izazova koji prijete energetskoj sigurnosti zemlje i koji bi mogli izbaciti iz tračnica njezin energetski sektor u predstojećim desetljećima'', upozorio je.

Zakon o Južnoj interkonekciji

Američki veleposlanik dodao je kako BiH pod hitno mora diversificirati izvore opskrbe prirodnim plinom da bi, kako je rekao, izbjegla najštetnije posljedice ruske energetske prisile nad Europom.

''Kako bi to bilo moguće Vlada FBiH bi trebala donijeti zakon o Južnoj interkonekciji i aplicirati za sredstva za financiranje tog projekta prije nego što prilika za izgradnju nove plinske infrastrukture bude zauvijek izgubljena. Političari vođeni vlastitim interesima moraju se skloniti puta ovom projektu koji uživa širok koncensus i koji će osigurati alternativni izvor prirodnog plina, otvoriti nova, dobro plaćena radna mjesta, omogućiti ekonomsku revitalizaciju Hercegovine i biti podrška ekonomskom rastu cijele Federacije BiH'', kazao je Murphy.

On je ukazao i na nužnost sveobuhvatnih reformi na državnoj razini, zasnovanih na jasnim tehničkim i ekonomskim principima, koji nalažu transparentnost, učinkovitost i osiguravaju provedivu regulativu.

Sat otkucava

''Siguran energetski sektor može biti temelj stabilne i prosperitetnog gospodarstva i društva. BiH može postići tu sigurnost prije nego bude prekasno, ako se njeni lideri posvete hitnom djelovanju, integritetu, suradnji i provođenju politike koja stavlja građane na prvo mjesto. Sat otkucava, sada je vrijeme za djelovanje'', poručio je američki veleposlanik Michael J. Murphy.

U okviru otvaranja Energetskog summmita u Neumu, predsjednik Vlade Federacije BiH Nermin Nikšić rekao je kako se danas jedan značajan dio Bosne i Hercegovine nije odazvao pozivu u Neum gdje bi trebali razgovarati i doći do zajedničkih rješenja s ljudima koji imaju iskustvo.

Istaknuo je kako je BiH složena zemlja po svom ustavno-pravnom uređenju, a naročito po političkoj situaciji.

''Nijedna tema ovdje, poput ove koja bi trebala biti isključivo stručna tema, ne može pobjeći od politizacije. U svemu vidimo podjele i lične interese. Vlada FBiH je svjesna izazova, obećanja i onoga što smo preuzeli kao obvezu, prema međunarodnoj zajednici, ali i prema građanima. Učinit ćemo sve da probamo doći do ovih zakona na državnoj razini'', rekao je Nikšić.

Politizacija i uvjeti

On napominje kako je obveza federalne vlasti da riješi zakone koji proizađu iz državnih zakona, ali je naglasio da se neće moći čekati u nedogled kada će se to dogoditi na državnoj razini.

''Posebno zakon o Južnoj interkonekciji gdje smo našli način da to ispolitiziramo i postavljamo uvjete'', dodao je premijer Federacije.

Nikšić kaže kako će uskoro morati doći do nužnih rješenja za BiH i građane, a kako bi osigurali da BiH ima još jedan izvor prirodnog plina.

''Da ne ovisimo samo o jednom izvoru te da osiguramo tržišnu utakmicu koja će omogućiti stabilniju opskrbu plinom i mogućnost da naši građani ne razmišljaju da će ih netko na bilo koji način uvjetovati. Kada uspijemo doći do rješenja s partnerima, siguran sam da će od toga najviše koristi imati građani cijele BiH, bez obzira na to što ovdje jedan značajan dio njih nije prisutan'', zaključio je Nikšić.

Priča o Južnoj interkonekciji izazvala je brojne polemike u BiH, a čelnik HDZ-a BiH, Dragan Čović, inzistira na tome da se taj posao dodijeli novom poduzeću a ne BH Gasu. Čović je više puta ponovio kako se radi o strateškom projektu za Hrvate u BiH te da je više međunarodnih stručnjaka poručilo da se po tome pitanju ne smije biti naivan.

Čović predlaže da tim plinovodom upravlja novo poduzeće kojem bi vlasnik bila Federacija BiH na principu kako već sada postoje dvije elektroprivrede, dva telekoma…

Kopirati
Drag cursor here to close