Potpisan Ugovor

VE Podveležje bit će u pogonu do 31. prosinca 2018.

Gospodarstvo / Flash | 16. 08. 2016. u 13:06 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Javno poduzeće Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo i Elektroprijenos BiH a.d. Banja Luka zaključili su Ugovor o priključenju Vjetroelektrane Podveležje na prijenosnu 110 kV mrežu.

Vrijednost radova 2,7 milijuna KM

Vrijednost ugovorenih radova i usluga je 2,7 milijuna KM, a obuhvaća izgradnju priključnog dalekovoda uključujući izbor trase, izradu i reviziju Glavnog projekta za izgradnju, pribavljanje potrebnih suglasnosti, dozvola i odobrenja za građenje, rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, nabavku i ugradnju materijala i opreme, povezivanje trafostanice Podveležje u optički kablovski sustav, tehnički pregled i prijem izvedenih radova, pribavljanje upotrebne dozvole i puštanje dalekovoda u rad.

Priključenje Vjetroelektrane na mrežu bit će po principu ulaz/izlaz na postojeći dalekovod 110 kV HE Jablanica - trafostanica Mostar 2, za što je potrebno izgraditi dvosustavni dalekovod 110 kV u dužini oko 2,5 km. Rok za izvođenje radova je 31. svibanj 2018.

Gradnja priključnog 110 kV dalekovoda treba pratiti realizaciju ostalih lotova na projektu VE Podveležje (izgradnja pristupnih putova, montažnih platoa, trafostanice, kablovske mreže i 15 vjetroagregata), do konačnog puštanja vjetroelektrane u pogon.

Odlukom Vlade Federacije BiH o proglašenju javnog interesa i pristupanju pripremi i izgradnji prioritetnih elektroenergetskih objekata u Federaciji, utvrđen je javni interes za izgradnju VE Podveležje i za nositelja aktivnosti pripreme i realizacije određena je Elektroprivreda BiH.

Vjetroelektrana Podveležje je prva u nizu vjetroelektrana koje Elektroprivreda BiH planira izgraditi, a realizacija ovog projekta predstavlja strateški cilj kompanije.

Navedena vjetroelektrana predstavlja proizvodni kapacitet čiste energije na bazi obnovljivog izvora primarne energije, koji nije opterećen emisijom stakleničkih plinova.

Instalirana snaga 48MW

Projekt je lociran na platou Podveležja, oko 10 km istočno od grada Mostara, u centru Hercegovačko-neretvanske županije. Instalirana snaga VE Podveležje je 48MW, očekivana proizvodnja električne energije na godišnjem nivou je 120 GWh, a ukupna investicija je procijenjena na 160 milijuna KM.

Za taj projekt Elektroprivreda BiH je sa Vladom HNŽ potpisala koncesijski ugovor na 30 godina, a Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije izdalo je energetsku dozvolu.

Krajnji rok puštanja VE Podveležje u pogon je 31. prosinac 2018.

Ovaj projekt predstavlja razvojnu mogućnost i šansu da se, kroz izgradnju vjetroelektrana na ovom lokalitetu, ne doprinosi samo povećanju proizvodnje električne energije, nego ujedno da to bude i pokretač privrednog razvoja te regije. Time se omogućavaju lokalnom stanovništvu bolji uvjeti života, kroz podršku ovog projekta lokalnoj zajednici programom prijateljskog okruženja u investiranje u infrastrukturu, tj. lokalne putove i vodovod, te razvoj elektroenergetske mreže šireg područja, priopćeno je iz Službe za komunikacije Elektroprivrede BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close