Sezona požara

Vatra ne posustaje: Požari u Hercegovini uništili voćnjake i vinograde

Gospodarstvo / Flash | 10. 08. 2015. u 14:01 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Požar koji je jutros oko deset sati izbio na brdu iznad mostarskog naselja Drežnica, je prema riječima dežurnog dispečera nepristupačan, ali vatrogasci su na terenu i u punoj pripravnosti poduzeti sve potrebne mjere da domovi mještana Drežnice ne budu ugroženi.

"Kolege su već drugi put od jutra u ophodnji kako bi bili sigurni da vjetar koji sada puše u smjeru sjevera neće plamen okrenuti prema kućama, jer se gašenju požara ne može pristupiti ni automobilima ni pješice", pojasnio je dežurni dispečer mostarske vatrogasne službe.

Prema njegovim riječima, iako požari ovog ljeta haraju Hercegovinom Profesionalne vatrogasne postrojbe Grada Mostar uspješno odgovaraju na sve izazove vatrenih plamena koji izbijaju na novim lokalitetima.

Pored aktivnog požara iznad Drežnice vatrogasci su od jutros imali tri intervencije na području Sjevernog logora gdje su gorili trava i nisko raslinje kao i na području Jasenice.

Zahvaljujući brzoj intervenciji vatrogasaca požarišta su u kratkom razdoblju sanirana i nije bilo većih materijalnih šteta. Međutim, ogromne materijalne štete nanesene su zadnjih dana hercegovačkim posjednicima vinograda i voćnjaka na području Kosora, a velika opasnost je prijetila i poznatim kamenim vinogradima u čitlučkim Blizancima.

Obiteljski domovi i imanja bili su ugroženi u više navrata na području Blagaja, Salakovca, Blizanaca, Miljkovića, Jasenice, ali i mostarskih gradskih naselja Podhum i Đikovina gdje su se vatrogasci danonoćno borili sa vatrenom stihijom koja se nije mogla gasiti u samom žarištu zbog opasnosti od zaostalih mina iz rata.

Kopirati
Drag cursor here to close