Nema podrške

Uzgajivači ovaca i koza razočarani 'podrškom' Federalnih vlasti

Gospodarstvo / Flash | 19. 01. 2014. u 11:54 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uzgajivači ovaca i koza u gornjovrbaskoj regiji su razočarani odnosom federalnih vlasti od kojih nisu dobili očekivanu podršku, istaknuto je na Skupštini Udruženja ovčara i kozara u Bugojnu.

Izvještaj o radu ovog udruženja u 2013. podnio je predsjednik Jusuf Delić, naglasivši kako Udruženje od osnivanja radi na tome da pomogne svojim članovima.

U tome, kazao je, ima veliku podršku Općine Bugojno, koja je u posljednje dvije godine uduplala sredstva za poljoprivredu, kao i Ministarstva za gospodarstvo, šumarstvo i vodoprivredu Srednjobosanskog kantona koje je, s iznosom od 2.000 KM, pomoglo izgradnju jednog pojilišta na lokaciji Stoca, i obećalo pomoć u drugim projektima.

''Izostala je podrška nadležnog federalnog ministarstva koje je, jednostavno, zanemarilo probleme ovčara i kozara. Zbog pooštrenih kriterija u dodjeli poticaja, oni najčešće dobivaju odbijenice na svoje zahtjeve. Problem predstavljaju i računi kojima moraju dokazati da su prodali pomladak - janjad iz svog osnovnog stada, pri čemu su se dosad javljale brojne teškoće. Mi ćemo se zalagati da se ti računi ukinu i da se formira komisija koja će utvrditi točno brojno stanje ovaca i koza, i na osnovu toga tražit ćemo poticaje za one koji su ih zaslužili'', naglasio je.

Po njegovim riječima, Udruženje je zajedno sa resornom općinskom službom koja njegovim članovima, također, pruža ogromnu podršku, napravilo Plan djelovanja za 2014.

''Prioritet će biti realizacija projekata vezanih za izvorišta i pojilišta na lokalitetima gdje je to najneophodnije, kupovina sušilice za sir i prese za vunu, te provođenje drugih aktivnosti koje bi trebale rezultirati poboljšanjem stanja u kojem se nalaze uzgajivači ovaca i koza'', istaknuo je.

Na Skupštini se govorilo i o plasmanu kozjeg mlijeka koje je veoma traženo na tržištu zbog svojih ljekovitih svojstava i niske cijene pristupačne većini građana.

Kopirati
Drag cursor here to close