Mostar

Uzaludna blokada: Obrtnici u Starom gradu fiskalizirani

Gospodarstvo / Flash | 30. 05. 2016. u 13:28 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Trgovačke i obrtničkih radnje koje je Porezna uprava FBiH- KPU Mostar zapečatila prošloga tjedna u petak su nastavile s obavljanjem svojih djelatnosti, piše Dnevni list.

Iz Porezne uprave potvrđeno je kako je od petnaest predmetnih poreznih obveznika njih 14 u međuvremenu fiskalizirano, pa su nastavili s obavljanjem djelatnosti.

''Rješenja o zabrani obavljanja djelatnosti su stavljena izvan snage nakon prestanka postojanja razloga zbog kojih su donesena'', kazala je Aida Hakalović iz Službe za odnose s javnošću PU FBiH.

Naime, u srijedu, 25. svibnja u sklopu inspekcijskih nadzora u starom dijelu grada osam radnji zapečaćeno a nad preostalih sedam je nastavljen upravi postupak.

Razlog inspekcijskih nadzora u obrtničkim i trgovinskim radnjama su zahtjevi za paušalno plaćanje poreza na dohodak koje su vlasnici radnja ranije podnijeli. Inspektori su ranije utvrdili kako sporne radnje ne zadovoljavaju kriterije za paušalno plaćanje poreza, te je istim naloženo da se fiskaliziraju. Iz Poreske uprave navode kako porezni obveznici nisu postupili po ranijim instrukcijama inspektora, nakon čega su u prošlu srijedu vlasnicima radnji izdana rješenja o zabrani obavljanja djelatnosti.

''Pored navedenih poreznih obveznika u starom dijelu grada izvršena je inicijalna fiskalizacija kod još 30 poreznih obveznika, a podneseno je i više zahtjeva za inicijalnu fiskalizaciju na koje će se odgovoriti u skladu sa materijalno tehničkim mogućnostima'', dodala je Hakalović.

Senad Oručević, predsjednik Udruge mostarski dućani kaže kako većina vlasnika radnji posjeduje rješenja o poslovanju koja ne zahtijevaju fiskalizaciju.

''Problem se javio kod pojedinih vlasnika koje u svojim radnjama obavljaju trgovačke djelatnosti prodaje kineske robe ili robe drugog podrijetla. Radnje koje posjeduju rješenja da rade paušalno su zanatske radnje koje u svojoj djelatnosti imaju opis obavljanja starih tradicionalnih zanata i nisu trebale biti zatvorene. To je urađeno nelegalno“, kazao je Oručević i podsjetio kako se Udruga kojoj je na čelu od početka bori za zaštitu zanata i zanatlija koje proizvode autohtone suvenire.

Obrtnici iz Starog grada su u srijedu blokirali ulaze u Stari grad kako bi izrazili svoje negodovanje zbog zatvaranja radnji. Nakon razgovora s policijom stara gradska jezgra je odblokirana.

Kopirati
Drag cursor here to close