Uvid građanima u proračun

Uvodi se 'proračun za građane'

Gospodarstvo / Flash | 02. 08. 2016. u 12:58 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Koordinator za reformu javne uprave u BiH Dragan Ćuzulan i direktor Agencije za razvoj poduzeća 'Eda' iz Banja Luke Zdravko Miovčić potpisali su danas Memorandum o uvođenju metodologije proračuna za građane.

Proračun za građane predstavlja prikaz proračuna države, institucije ili općine/grada prezentiran na razumljiv način tako da doprinese povećanom sudjelovanju građana u definiranju proračunskih prioriteta, kao i u planiranju, raspodjeli i trošenju proračunskih sredstava.

Koordinator za reformu javne uprave Dragan Ćuzulan je kazao da bi 'Eda' trebala za potrebe Ureda koordinatora za reformu javne uprave izraditi proračun za građane.

Dodao je da je BiH u zadnje dvije godine ušla u proces pridruživanja partnerstvu za otvorenu vlasti, te se time obavezala i na određenu transparentnost u radu.

Istaknuo je da je proračun za građane vrlo bitan segment svih tih aktivnosti.

''Mi smo svi u obvezi da svoje proračune stavimo na uvid građanima i da ih na jedan jednostavan i građanima razumljiv način predstavimo. To je posao koji treba da uradi 'Eda' za Ured za reformu javne uprave. Istovremeno želimo da damo primjer i drugim institucijama na svim nivoima da uđu u ovaj proces kada je u pitanju cijela BiH'', naveo je Ćuzulan.

Po njegovim riječima, bit će neophodna i veća transparentnost, te vraćanje povjerenja građana u rad institucija, odnosno da ljudi imaju osjećaj da su proračunska sredstva koja su povjerena institucijama ne samo njihova sredstva, nego da su svi dužni i obavezni transparentno i potpuno otvoreno stavljati na uvid sve to što rade.

Direktor Agencije za razvoj poduzeća 'Eda' iz Banja Luke Zdravko Miovčić je kazao da je ovo treća godina kako rade na proračunu za građane, napominjući da su krenuli sa lokalnog nivoa.

Prvi put prije dvije godine su tu vrstu obaveze i nove prakse prihvatili gradovi Zenica, Tuzla i Bijeljina.

''Ove godine, uz podršku Fonda Otvoreno društvo, to radimo sa državnim nivoom, a krećemo s Uredom koordinatora za reformu javne uprave '', kazao je Miovčić.

Cilj uvođenja metodologije proračuna za građane je da se za nešto što je pisano stručnim jezikom i što razumije vrlo mali krug ljudi, napravi verzija koja je razumljiva, jednostavna, vizualno pregledna i jasna i nekome tko uopće nije upućen u tako specifične stvari kao što su različite stavke proračuna i njihova namjena.

''Nadamo se da ćemo u okviru šire inicijative u kojoj BiH sudjeluje, a to je partnerstvo za otvorenu vlast, vremenom doći do toga da sve više institucija radi ovakvu vrstu proračuna'', naveo je Miovčić.

Pojasnio je da je to isti proračun koji se radi, samo predstavljen na potpuno jasan, razumljiv i vizualno efektan način onima koji su korisnici ili koji su zainteresirani da znaju na što se troše novci proračunskih obveznika u zemlji.

''Nadam se da ćemo tako sve više smanjivati prostor za sumnju i otvarati prostor za povjerenje'', zaključio je Miovčić.

Kopirati
Drag cursor here to close