Svijet otpada

Utapanje u smeću

Svijet dnevno stvara najmanje 3,5 milijuna tona čvrstog otpada, deset puta više nego stoljeće prije. Ako ništa ne bude učinjeno, ta će brojka do kraja stoljeća narasti na 11 milijuna tona.
Gospodarstvo / Flash | 21. 11. 2017. u 22:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gradsko područje u New Yorku proizvodi 33 milijuna tona smeća godišnje. Sjedinjene Države su jedan od najvećih generatora otpada na planeti, a New York predstavlja poseban izazov jer je gusto naseljen.

Foto: Kadir van Lohuizen / Spalionica smeća u New Yorku

Zanimljiv tekst novinara Kadira van Lohuizena objavio je list Washingtonpost.com. Van Lohuizen piše kako je od početka 2016. godine putovao u šest većih gradova širom svijeta (Jakarta, Tokio, Lagos, New York, Sao Paulo i Amsterdam) da istraži kako upravljaju otpadom u ovim gradovima. Priznaje kako postoje neke izuzetne razlike. Postavio je pitanje: Je li to samo smeće, ili je to resurs?

U većini dijelova svijeta, rastuće bogatstvo povezano je s povećanom količinom otpada. Ali u Sjedinjenim Američkim Državama, siromašnija populacija pridonosi i znatnoj količini smeća, je su većina smeća pakiranja brze hrane.

Unatoč svojim problemima, New York je na neki način bolji od drugih američkih gradova kada je u pitanju smeće. Papir, plastične boce i limenke često se odvajaju za recikliranje, iako je reciklirana industrija ograničena veličinom. Većina otpada iz New Yorka ide na odlagališta ili u spalionice izvan države.

Pod gradonačelnikom Billom de Blasio, New York je pokrenuo inicijativu "Zero Waste", kojom se između ostalog nastoji smanjiti količina ne-kompostatornog otpada i poboljšati recikliranje

U recikliranju i upravljanju, New York je napredniji od mnogih drugih američkih gradova, ali ogromna količina smeća koju stvara ''veliki je zalogaj'' za bilo koju općinsku upravu.

Foto: Kadir van Lohuizen / Amsterdam: Operater na kranu utovara otpad u pećnicu spalionice

S velikim porastom svjetske populacije i rastućim gospodarstvima, proizvodimo više otpada nego ikad.

U Europi i Sjedinjenim Američkim Državama naš je otpad uglavnom nevidljiv kada se baci; u drugim dijelovima svijeta to je očiglednije, u obliku odlagališta otpada, ponekad usred gradova.

Smeće je problem jer otpušta metan, snažan staklenički plin koji zadržava toplinu u atmosferi. Spaljivanje smeća na otvorenom također je štetno za okoliš i zdravlje ljudi.

Kopirati
Drag cursor here to close