Zastupnički dom

Usvojeno ukidanje akciza na alkohol za proizvodnju dezinfekcijskih sredstava

Prijedlog je početkom travnja u parlamentarnu proceduru uputio Klub zastupnika i zastupnica Naša stranka – Nezavisni blok.
Gospodarstvo / Flash | 27. 05. 2020. u 13:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na posljednjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta BiH usvojen je prijedlog za ukidanje akciza na alkohol koji se koristi prilikom proizvodnje dezinfekcijskih sredstava.

Prijedlog je početkom travnja u parlamentarnu proceduru uputio Klub zastupnika i zastupnica Naša stranka – Nezavisni blok.

''Jedna od posljedica globalne pandemije koronavirusa je nestašica dezinfekcijskih sredstava i na našem tržištu. EU je zabranila prodaju biocida i drugih sirovina, koje koriste domaći proizvođači u proizvodnji dezinfekcijskih sredstava, čime im je otežala poslovanje, a građane dovela u situaciju nemogućnosti nabavke istih. S obzirom na to da je trenutno na EU tržištu jedino moguća kupovina većih količina alkohola, uz manji dio mogućnosti nabavke i na domaćem tržištu, ukidanjem naplaćivanja akciza u 2020. godini na alkohole koji se koriste za
proizvodnju dezinfekcijskih sredstava bi u konačnici efikasno i efektivno pomoglo domaćim proizvođačima, a građanima omogućilo potrebne količine dezinfekcijskih sredstava“, kaže Aida Baručija, zastupnica Kluba NS-NB.

Da bi se osjetili benefiti ovog prijedloga, on mora biti usvojen i u Domu naroda Parlamenta BiH. Baručija se nada da će zastupnici u tom Domu gledati općedruštvenu korist ovog prijedloga i glasati za njegovu provedbu, priopćeno je.

Kopirati
Drag cursor here to close