Zastupnički dom

Usvojena odluka o usvajanju okvirne prometne politike BiH od 2015. do 2030. godine

Gospodarstvo / Flash | 23. 07. 2015. u 05:42 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH sinoć je usvojio odluku o usvajanju Okvirne prometne politike BiH za razdoblje od 2015. do 2030. godine.

Vijeće ministara BiH je, na prijedlog Ministarstva komunikacija i prometa, utvrdilo Prijedlog odluke o usvajanju Okvirne prometne politike BiH od 2015. do 2030. godine, kojom se želi stvoriti ekonomičan i efikasan prometni sustav usklađen sa standardima Europske unije (EU) i pravilima Svjetske trgovinske organizacije (WTO).

Ministar komunikacija i prometa BiH Slavko Matanović je, obraćajući se zastupnicima tijekom rasprave, kazao da je okvirna prometna politika opći, bazni dokument na osnovu kojeg će se donositi prometna strategija, propisi, programi, akcijski planovi u kojima će se razraditi konkretni planovi izgradnje prometne infrastrukture u narednom razdoblju.

Po njegovim riječima, usvajanju strategije i akcijskih planova prethodit će široka javna i stručna debata, otvorena i transparentna rasprava, kako bi se osigurao ravnomjeran razvoj svih bh. regija.

Naveo je da je cilj ove politike je stvaranje ekonomičnog i efikasnog prometnog sustava usklađenog sa standardima Europske unije i pravilima Svjetske trgovinske organizacije.

"Neposredna korist koja će biti ostvarena donošenjem okvirne prometne politike sadržana je u tome što će se njome otvoriti vrata za financiranje izgradnje infrastrukturalnih projekata od EU, koja je odvojila milijardu eura za sljedećih pet godina za infrastrukturalno povezivanje regije zapadnog Balkana u sklopu "Connectivity Agende" pokrenute na summitu lidera zemalja zapadnog Balkana u Berlinu prošle godine", kazao je ministar Matanović.

Zastupnici su usvojili zaključke Zajedničkog povjerenstva za obranu i sigurnost BiH povodom rasprave o Informaciji Vijeća ministara BiH o napadu na Policijsku stanicu u Zvorniku, te o nedavnom privođenju ljudi na prostoru Republike Srpske.

Zastupnički dom nije prihvatio Izvještaj o radu i poslovanju BHRT-a za 2014. godinu.

Zastupnici su dali suglasnost za ratifikaciju Sporazuma o zajmu (Zajam za razvojnu politiku poslovnog ambijenta) između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj.

Sjednica Zastupničkog doma završena je u 21.35 sati.

Kopirati
Drag cursor here to close