Dom naroda

Usvojen Zakon o trezoru FBiH

Gospodarstvo / Flash | 03. 03. 2016. u 13:23 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izaslanici Doma naroda Parlamenta FBiH usvojili su danas Zakon o trezoru FBiH. Nakon usvajanja u ovom domu zakon stupa na snagu objavom u Službenim novinama Federacije.

Federalna ministrica financija Jelka Milićević na ranijoj sjednici Zastupničkog doma pojasnila je da Zakon utvrđuje da trezorom upravljaju ministarstva financija, gradovi, općine i izvanproračunski fondovi, a njime, kao osnovnom organizacijskom jedinicom, rukovodi pomoćnik ministra, odnosno voditelj službe za financije.

Novim zakonom trezor je nadležan za upravljanje novčanim sredstvima i računima koji su u sustavu Jedinstvenog računa trezora (JRT), kao i za planiranje novčanih tokova koje odobrava Odbor za likvidnost, a služe kao osnova za izradu prijedloga operativnih planova rashoda i izdataka budžetskih korisnika.

Trezor vrši centraliziranu isplatu plaća i naknada za proralunske korisnike i izvanproračunske fondove. Proračun se izvršava na osnovu odobrenih operativnih planova u skladu s raspoloživim novčanim sredstvima i utvrđenim prioritetima za plaćanje.

Zakonom se propisuje uspostava i vođenje sustava Glavne knjige trezora, kao i potrebnih pomoćnih knjiga, te je propisana obveza uspostave Jedinstvenog računa trezora (JRT), kao i naplata i isplata preko JRT.

Predviđena je obveza uplate svih javnih prihoda Federacije, županija, općina, gradova i izvanproračunskih fondova na JRT, uključujući i vlastite prihode i donacije, kao i ovlaštenja za otvaranje transakcijskih računa u okviru JRT i određivanje jednog glavnog računa.

Propisana je odgovornost za blagovremenu naplatu prihoda i primitaka i isplatu sredstava sa JRT do visine odobrene proračunom, odnosno financijskim planom.

Kopirati
Drag cursor here to close