Pošteno do mirovine

Ušteđeno 20 milijuna KM na lažnim umirovljenicima

Gospodarstvo / Flash | 06. 12. 2014. u 13:26 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Fond mirovinsko-invalidskog osiguranja Republike Srpske (MIORS) je provodeći akciju 'STOP prevarama, do mirovine pošteno', ostvario uštede više od 20 milijuna KM.

Ova akcija traje od siječnja 2012. godine.

Samo u jedanaest mjeseci ove godine pojedinačna obustava isplate mirovine izvršena je u 27.481 slučaju, i po tom osnovu ostvarena je ušteda viša od 8,8 milijuna KM.

Akcija protiv različitih oblika pijevara u mirovinskom sustavu u RS-u najavljena je od nadležnih kao trajna.

Kao pojave prevara navedeni su: dvostruko korištenje prava, neregularne školske potvrde za korisnike obiteljske mirovine, neregularne potvrde o životu, krivotvorenje dokumentacije, kao i prikrivanje podataka važnih za ostvarivanje prava na mirovinu.

Za cilj akcije postavljeno je suzbijanje takvih prevara i nepravilnosti, odnosno preventivno djelovanje kako bi se svi procesi i postupci u Fondu MIO odvijali na potpuno zakonit i transparentan način.

O rezultatima ove akcije, 3. prosinca, su predstavnici Fonda MIORS-a informirali i članove Misije MMF-a.

Razgovarano je o financijskoj situaciji u Fondu, realizaciji prihoda u trećem kvartalu 2014. godine, najnovijim trendovima uplate doprinosa za mirovinsko i invalidsko osiguranje, s osvrtom na utjecaj majskih poplava na uplatu doprinosa, te uplati doprinosa od poljoprivrednih proizvođača.

Posebna pažnja u razgovorima posvećena je financijskom planu poslovanja za narednu 2015. godinu, te načinu rješavanja pitanja naplate doprinosa po osnovu potraživanja iz prethodnih godina.

Kopirati
Drag cursor here to close