Presuda

Ustavni sud BiH zabranio naplatu potraživanja od Alumine

Gospodarstvo / Flash | 11. 07. 2017. u 13:34 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ustavni sud BiH je na sjednici 6. srpnja ove godine donio Odluku o privremenoj mjeri kojom se nalaže Osnovnom sudu u Zvorniku da ne provodi postupak izvršenja koji firma Pavgord iz Foče vodi protiv zvorničke Alumine.

Sudska odluka je stupila na snagu odmah, te se postupak u pogledu bilo kakve naplate na pokretnim, nepokretnim stvarima ili novčanim sredstvima, protiv Alumine ne može provoditi, priopćeno je danas iz zvorničkog poduzeća.

Ustavni sud BiH je tu odluku donio po apelaciji Alumine kojom se tražilo poništavanje odluka Osnovnog suda u Zvorniku i Okružnog suda u Bijeljini, po osnovu kojih je Pavgord, uveden u izvršni postupak umjesto Ukio banke, bivših litvanskih vlasnika Fabrike glinice Birač, u stečaju, čija je Alumina jedna od firmi.

Iz Alumine navode da su i ranije isticali da je Osnovni sud u Zvorniku u ovom izvršenju donosio teško razumljive odluke, među kojima je i odluka kojom se Pavgord uvodi u izvršenje iako je u ranijem postupku to bilo pravnosnažno zabranjeno.

Odvjetnik kompanije Alumina Vladimir Milošević rekao je danas kako nema sumnje da je Ustavni sud BiH uvidio opasnost od nastavka izvršenja koje je vodio Pavgord protiv Alumine, te je u tom pogledu, a po prijedlogu zvorničke firme i sam intervenirao i donio privremenu mjeru zabrane.

''Sve dok Ustavni sud BiH ne odluči konačno o apelaciji Alumine, kojom se traži poništenje odluka kojima je Pavgord uveden u izvršni postupak, Sud u Zvorniku neće biti u mogućnosti da provodi to izvršenje'', kaže odvjetnik Milošević, priopćeno je iz Alumine.

U menadžmentu Alumine ističu da odluka Ustavnog suda BiH ima značajan učinak na poslovanje tvornice, te da kupci i dobavljači, kao i banke mogu biti sigurni u kredibilitet kompanije.

Firma Pavgord iz Foče podnijela je ranije zahtjev za nastavak izvršnog postupka protiv Alumine iz Zvornika i to prodajom pokretne i nepokretne imovine.

Pavgord je ranije otkupio potraživanja Ukio banke od Fabrike glice Birač i sada pokušava da ih naplati od njene kćerke firme Alumine.

Ova firma, u vlasništvu fočanskog biznismena Gordana Pavlovića je, na osnovu sudskog rješenja 12. travnja blokirala račune Alumine, pokušavajući od nje naplatiti 155 milijuna KM koje potražuje od Birča u stečaju.

Međutim, račun je deblokiran 26. travnja nakon sastanka u Vladi RS na kojem je dogovoreno da povjeritelji Birča pokušaju postići dogovor s Pavgordom u roku od 60 dana.

Potraživanja litvanske Ukio banke u iznosu od 155 milijuna KM od Birča, koja je kupio Pavgord, nije priznao stečajni upravnik Lazo Đurđević, a Pavgord je ranije na osnovu sudskog rješenja pokrenuo izvršni postupak protiv Alumine.

Kopirati
Drag cursor here to close