Nacrt Zakona

Uspostavlja se jedinstvena zemljišno-knjižna evidencija u FBiH

Gospodarstvo / Flash | 07. 11. 2014. u 16:08 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon javne rasprave o nacrtu Zakona o premjeru i registraciji nekretnina sudinici su izrazili protivljenje osnivanju županijskih uprava za geodetske poslove i registraciju nekretnina iz razloga što smatraju da to predstavlja oduzimanje vlastitih nadležnosti jedinica lokalne samouprave utvrđenih Zakonom o principima lokalne samouprave.

Predstavnički Dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine jeu srpnju 2014 godine usvojio nacrt Zakona o premjeru i registraciji nekretnina. Tom prilikom određena je javna rasprava o ovom nacrtu u trajanju od 120 dana.

S obzirom na činjenicu da je ovaj zakon veoma značajan za jedinice lokalne samouprave, Savez općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine, koji je u skladu sa članom 51. Zakona o principima lokalne samouprave u Federaciji Bosne i Hercegovine („Službene novine Federacije BiH“ broj: 49/06) zakonski zastupnik svojih članica (80 jedinica lokalne samouprave) pred vlastima u Federaciji Bosne i Hercegovine jučer je u Sarajevu organizirao javnu raspravu o nacrtu Zakona o premjeru i registraciji nekretnina.

Javnoj raspravi je nazočilo 56 osoba iz 35 jedinica lokalne samouprave iz Federacije Bosne i Hercegovine, kao i predstavnik Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove. Nakon iznesenih stavova i diskusije u kojoj je sudjelovala većina sudionika javne rasprave, a koju je vodio Hazbo Ličina, direktor Uprave za imovinsko-pravne, geodetske poslove i katastar nekretnina Grada Zenice, usvojeni su slijedeći zaključci:

1. Sudionici javne rasprave podržavaju generalni koncept nacrta Zakona o premjeru i registraciji nekretnina koji podrazumijeva uspostavu jedinstvene zemljišno-knjižne evidencije u Federaciji Bosne i Hercegovine.

2. Sudionici javne rasprave su protiv osnivanja županijskih uprava za geodetske poslove i registraciju nekretnina predviđenih članom 11. nacrta Zakona o premjeru i registraciji nekretnina, i protiv davanja nadležnosti istima za poslove neposrednog osnivanja i održavanja registra nekretnina, rješavanja upravnih stvari u prvom stupnju iz svoje nadležnosti, pripremanje srednjoročnih programa i godišnjih planova osnivanja registra nekretnina na županijskom nivou, kao i izvještaja o njihovom izvršenju, iz razloga što smatraju da to predstavlja oduzimanje vlastitih nadležnosti jedinica lokalne samouprave utvrđenih Zakonom o principima lokalne samouprave.

Savez općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine će navedene zaključke uputiti Vladi i Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine.

Kopirati
Drag cursor here to close