Očuvanje šuma

Uspostava Informacijskog sustava za upravljanje šumama strateški važna u FBiH

Gospodarstvo / Flash | 16. 03. 2016. u 13:32 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uspostava Informacijskog sustava za upravljanje šumama (FMIS-a) je od strateške važnosti u Federaciji BiH radi stvaranja osnove za kontinuirano praćenje promjena u sustavu gospodarenja šumama, povećanja kvalitete u donošenju razvojnih odluka i ublažavanja efekata klimatskih promjena.

To je izjavio u intervjuu za Fenu v.d. direktor Federalne uprave za šumarstvo Aziz Klisura ukazujući na svrhu ovog sustava, te donošenje novog zakona o šumama, koji će članovi Ekonomskog socijalnog vijeća za teritoriju Federacije BIH razmatrati u formi na današnjoj sjednici u Vladi FBiH.

Proces uspostave Informacijskog sustava za upravljanje šumama u Federaciji BiH započeo je 2007. godine uz podršku ''Projekta razvoja i očuvanja šuma''.

''Nakon povlačenja Zakona o šumama iz primjene 2009. godine, proces uspostave FMIS-a nije nastavljen istim intenzitetom zbog nedostatka pravnog okvira i nedostatka financijskih sredstava'', kaže Klisura.

Osim domaće zakonske regulative, koja utječe na oblast šumarstva, Bosna i Hercegovina je potpisnica više međunarodnih dokumenata koji, podsjeća, imaju izravan ili neizravan utjecaj na razvoj sektora šumarstva i iz kojih proizlazi obaveza izvještavanja po tim dokumentima.

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva upravlja informacijskim sustavom u šumarstvu, a Federalna uprava, operativno tijelo Ministarstva, nadležna je za prikupljanje podataka i vođenje baze podataka o stanju i razvoju svih šuma, osiguravanje svih neophodnih informacija za potrebe planiranja, praćenja stanja i izvještavanja.

''Uspostava, održavanje, razvoj i eksploatacija informacijskog sustava je u izravnoj vezi sa uspostavom pravnog, financijskog i organizacijskog okvira za provedbu projekta postizanjem suglasnosti interesnih skupina u šumarstvu za njegovu izgradnju'', rekao je Klisura.

Unapređivanje upravljanja i uspješnosti rada u sektoru šumarstva je, naglašava, od ključne važnosti za ostvarivanje prihoda i povećanje bruto duštvenog proizvoda, zapošljavanje u ruralnim oblastima, za smanjivanje obima nezakonitih aktivnosti u šumama, kao i pomoć u pripremanju BiH za integraciju sa EU.

Govoreći što će biti osigurano korištenjem modernih IT tehnologija i uspostavom informacijskog sustava u šumarstvu kazao je da će sustav osigurati neophodne informacije o stanju i promjenama šumskog fonda, kao i točnost, kvaliteta, zaštita podataka pri obradi i prijenosu, dostupnost podataka pod jednakim uvjetima ovlaštenim korisnicima, primjena jedinstvenih standarda i razmjena podataka i dokumenata.

Suvremeni način komunikacije, pojašnjava, podrazumijeva racionalizaciju, integraciju i optimizaciju odlučivanja u sektoru šumarstva i lovstva, koji se zasnivaju na profesionalnom i odgovornom načinu rada, kao i razmjenu i sintetiziranje informacija, kako u okviru institucija šumarstva, tako i sa svim ostalim domaćim i međunarodnim institucijama i interesnim skupinama.

''Uspostava sustava važna je i zbog neposrednog utjecaja na implementaciju GEF projekta 'Održivo gospodarenje šumama i krajolikom' (SFLMP), kao i radi zadržavanja mogućnosti za apliciranje na buduće projekte vezano za zaštitu okoliša'', rekao je Klisura.

Na današnjoj sjednici Ekonomskog socijalnog vijeća za teritoriju FBiH, koje treba iznijeti prijedloge i sugestije u vezi Prednacrta zakona o šumama, nada se da će doći do usaglašavanja sa svim zainteresiranim stranama.

Nakon toga ostaje da novi zakon o šumama utvrdi Vlada Federacije BiH, te ga uputi u parlamentarnu proceduru u vidu prijedloga, koji trebaju prihvatiti oba doma Federalnog parlamenta da bi zakon mogao stupiti na snagu objavom u Službenim novinama FBiH.

''Ukoliko se to dogodi, zakonski će biti uređeno očuvanje i zaštita šuma i šumskog zemljišta, jačanje njihovih ekoloških funkcija, planiranje u šumarstvu i upravljanje šumama i šumskim zemljištem, socijalne i ekonomske funkcije, financiranje biološke obnove i unaprjeđivanje šuma na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine'', zaključio je u intervjuu za Fenu v.d. direktor Federalne uprave za šumarstvo Aziz Klisura.

Kopirati
Drag cursor here to close