U proceduri

Uskoro zakon o plavom dizelu

Gospodarstvo / Flash | 17. 03. 2016. u 12:03 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je da je zakon o "plavom dizelu" u proceduri i da se čeka mišljenje Ministarstva pravde i Ureda za zakonodavstvo BiH, tako da bi najkasnije za 10 dana trebao biti razmatran u Vijeću ministara BiH, piše Srna.

"Sadašnji model 'plavog dizela' proizvod je jednostranih odluka vlada entiteta, a model koji nudi Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH u suštini je jedinstveno reguliranje na nivou BiH, putem izmjene i dopuna Zakona o akcizama. Mislim da smo na najboljem putu da konačno imamo 'plavi dizel', jer imamo suglasnost entitetskih resornih ministarstava i distrikta Brčko, kao i Upravnog odbora Uprave za neizravno oporezivanje BiH", rekao je Šarović novinarima u Sarajevu.

Govoreći o izmjenama Zakona o državnim službenicima u BiH, on je naveo da se one odnose na budući status tajnika i pomoćnika ministara, odnosno, osoba koja imaju status državnih službenika.

"Dva su modela u entitetima, a Savjet ministara BiH sada pokušava da to uredi u skladu sa europskim standardima. U svakom slučaju, promjena mandata ovih osoba svakako će koštati i toga moramo biti svjesni", rekao je Šarović.

Komentarajući primjedbe iz oba entiteta na set zakona o poljoprivredi, hrani i veterinarstvu u BiH, on je rekao da je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH uvažilo sve primjedbe koje su stigle iz entiteta, pri čemu "i svih šest koje su došle iz Republike Srpske, i to u korist Srpske".

"To je bila stvar kompromisa. Te zakone smo uradili zajedno sa resornim ministarstvima Republike Srpske i Federacije BiH, a sada mene kritiziraju iz Federacije da sam radio samo u korist Republike Srpske. Eto, želim da to kažem jasno i glasno, možda i otvorenije nego što bi to trebalo da govorim kao ministar", naglasio je Šarović.

Kopirati
Drag cursor here to close