Energetska učinkovitost

Uskoro ''utopljavanje'' sedam škola i jednog doma zdravlja u HNŽ

Gospodarstvo / Flash | 11. 04. 2016. u 12:34 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalni ministar prostornog uređenja Josip Martić i predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg potpisali su danas u Mostaru Sporazum o razumijevanju u sklopu projekta "Energetska učinkovitost u BiH".

Potpisivanje Sporazuma predstavlja početak realizacije projekta obnove sedam javnih školskih i zdravstvenih ustanova na području Županije ukupne vrijednosti 3.8 milijuna KM koji će biti utrošeni tijekom ove godine.

Predsjednik Vlade HNŽ-a Nevenko Herceg kazao je novinarima kako je, u sklopu spomenutog projekta, na području HNŽ-a za 2016./2017. godinu aplicirano za 15 objekata od Neuma do Konjica i kako će ove godine biti realizirano njih sedam i to šest osnovnih i srednjih škola te jedan dom zdravlja. Ukupna vrijednost projekta za HNŽ je devet milijuna KM koje će biti utrošene u dvije godine.

Herceg je dodao kako su novčana sredstva za realizaciju projekta osigurana podizanjem kredita kod Svjetske banke kojeg je Županija preuzela na sebe i vraćat će ga u ime jedinica lokalne samouprave na području HNŽ-a, općina te Grada Mostara. Riječ je o kreditu s rokom otplate od 10 godina s tim da je grace razdoblje tri godine s kamatnom stopom od 1,25 posto.

Govoreći o važnosti projekta Herceg je kazao kako projekt ima iznimnu vrijednost, počevši od boravka djece u školama i pacijenata u domovima zdravlja, uštede električne energije na godišnjoj razini od oko 750.000 KM, pa do zaštite okoliša.

Ministar Matić je u izjavi za medije istaknuo kako je potpisivanje Sporazuma prije svega značajno zbog utopljavanja objekata ali i zbog upošljavanja u građevinarstvu. Uputio je predsjedniku Vlade HNŽ-a čestitku i pohvalio Vladu kako je jedna od najangažiranijih kada je o samom projektu riječ.

Po njegovim riječima, projekt ''Energetska učinkovitost u BiH'' provodi se za FBiH u sklopu Federalnog ministarstva prostornog uređenja i njegova je vrijednost oko 30 milijuna KM.

Projektom je predviđeno da Implementacijska jedinica projekta za FBiH izvrši sve pripremne radnje i osigura obnavljanje građevinskih radova na preko 50 javnih objekata iz oblasti zdravstva i obrazovanja.

Kopirati
Drag cursor here to close