Standardizacija

Usklađenost bh. standarda sa Europskim 82%

Gospodarstvo / Flash | 18. 03. 2015. u 15:50 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Seminar "Tehnički propisi, standardizacija, certifikacija" održava se danas u Sarajevu u organizaciji Vanjskotrgovinske komore (VTK) BiH, Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Instituta za standardizaciju BiH, Instituta za akreditiranje BiH i Agencije za nadzor nad tržištem BiH.

Direktor Instituta za standardizaciju BiH Aleksandar Cincar naglasio je da Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju nalaže BiH da uskladi svoju infrastrukturu kvaliteta s praksama EU, što podrazumijeva jačanje kapaciteta i sinkronizaciju bh. institucija koje čine tu infrastrukturu.

Dodao je da je trenutno bh. standardizacija s europskom usklađena oko 82 posto, što je zahtijevalo usvajanje 18.000 dokumenata.

Cincar je naglasio da usvajanje Direktiva novog pristupa omogućava bh. proizvođačima da ubuduće na svoje proizvode stavljaju oznaku CE, koja je svojevrsna ''putovnica'' za proizvod pri izvozu u EU.

On je rekao da je Institut za standardizaciju BiH na svojoj internet stranici uspostavio Informacijsku točku putem koje se gospodarstvenici mogu informirati koje standarde trebaju koristiti ili kako ocijeniti usklađenost proizvoda.

Direktorica Odjela gospodarstva VTKBiH Ognjenka Lalović istaknula je da je seminar organiziran da bi informirali gospodarske subjekate o nadležnostima i aktivnostima relevantnih institucija o unapređenju infrastrukture kvalitete u BiH.

Pojasnila je da je neophodno da bh. proizvođači budu upoznati o tehničkim propisima i standardima potrebnim za što konkurentniju poziciju njihovih proizvoda na domaćem i inostranom tržištu.

Kopirati
Drag cursor here to close