Zakon

Direktor Agencije za javne nabavke: Upozoravao sam Vladu FBiH, sada neka odgovaraju

''Moram da vam kažem da smo mi 17. ožujka u jutarnjim satima od Vlade Federacije primili Zaključak odnosno inicijativu da se ide u suspenziju Zakona.''
Gospodarstvo / Flash | 06. 05. 2020. u 17:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Đenan Salčin, direktor Agencije za javne nabavke Bosne i Hercegovine, u razgovoru za N1 kazao je kako je razlog njegovog prisustva na sjednici Vlade FBiH, održanoj 16. ožujka, bio jer je dobio informaciju kako je pokrenuta Inicijativa od Federalne vlade ka suspenziji Zakona o javnim nabavkama dok traje pandemija korona virusa.

Kako je dodao Salčin, njegova proaktivna uloga na sjednici je bila da "pokušam pojasniti predstavnicima Vlade, jer je bila proširena sjednica šta podrazumijeva izuzeće Zakona o javnim nabavkama, član 10. kada se on može koristiti, i kada se može koristiti taj pregovarački postupak bez obavještenja".

"Podsjećam da je to 16. ožujka, kada imamo početak pandemije korona virusa", kazao je Salčin, te dodao:

"Vidjeli ste i u onom dijelu objavljenih stenograma gdje ja govorim da je izuzeće Zakona o javnim nabavkama samo onda kada možete reagovati u roku od par sati da bi spasili ljudske živote, to je ključna informacija. Pregovarački postupak bez objave obavještenja, čisto da znaju građani, primjenjuje se isto tako kada imate prostora da reagirate u roku od par dana, dva ili tri dana. Znači član 10. Zakona o javnim nabavkama je jako rigorozan, on jasno kaže kada se možete izuzeti i mi smo to pojasnili u našem priopćenju 17. ožujka 2020. nakon konzultacija s ministrom sigurnosti i s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH - upravo da se ne ide u suspenziju Zakona. Moram da vam kažem da smo mi 17. ožujka u jutarnjim satima od Vlade Federacije primili Zaključak odnosno inicijativu da se ide u suspenziju Zakona. Znači očito da je moj pokušaj prisustva toj sjednici i objašnjavanja nije urodio plodom".

Što je Fadil mislio?

Podsjećanja radi, odmah po završetku proširene sjednice Vlade FBiH novinarima su se obratili brojni sudionici među kojima i premijer Federacije Fadil Novalić, koji je na pitanje jednog od novinara hoće li zaobilaženje određenih stavki Zakona o javnim nabavkama BiH otvoriti put u malverzacije, odgovorio je:

"Slušajte, ne možemo mi staviti Zakon van snage. Zakon je na državnoj razini, mi samo želimo da se tretira član 10. koji se odnosi na iznimne prilike kao što je ova. Evo mi smo proglasili stanje prirodne nesreće i ako ste primijetili da smo rekli da se to odnosi samo na sanitarna, medicinska sredstva, medicinsku opremu, već samim tim sužen je prostor eventualne korupcije. Ja se slažem da se otvaraju neke mogućnosti, međutim neće biti izgovora ni za koga ukoliko ovo eskalira i onda će se postavljati pitanje tko je dozvolio da se Zakon zloupotrebljava u takvim eskalacijskim uvjetima. I rekli smo da je ovo temporalnog karaktera".

Sljedeći dan Vlada FBiH upućuje Inicijativu Parlamentarnoj skupštini BiH za hitnu izmjenu člana 10. Zakona o javnim nabavkama BiH.

A Agencija za javne nabavke BiH odmah po saznanju i hitno priopćenje za javnost, u kojem se decidno objašnjava kako ispoštovati Zakon o situaciji hitnosti. Jer, kako navodi direktor Agencije postojala je opasnost od zaobilaženja Zakona.

Inicijativa

Đenan Salčin danas navodi kako Parlamentarna skupština BiH jedina može promijeniti Zakon o javnim nabavkama. Sedamnaestog ožujka se događa i sjednica Predsjedništva BiH, gdje je isto tako krenula Inicijativa dana na raspolaganje Vijeću ministara BiH da se razmotri ta opcija izmjene člana 10.

"Naša proaktivna uloga je bila da pojasnimo ugovornim organima u BiH kako bi spasili ljudske živote, a kako oni ne bi pravili nikakve prekršaje ili krivična djela, jasno je tumačenje člana 10. koje smo dali u našem priopćenju i ja bih molio da ga se ponovo objavi, koje smo mi 17. ožujka poslali na preko 15 tisuća adresa i svi su je primili i znali kako da se ponašaju. Zakon je visoko decentraliziran, svatko odgovora za novac koji troši, donosi odluke, kako o primjeni nekog postupka, tako i o izuzeću, zato sam ja rekao molim vas vi ste odgovorni, vi donosite odluke i ako ste tražili od Agencije da vam daje neke suglanosti i daje zeleno svjetlo da se netko izuzme od Zakona to je apsolutno neprihvatljivo", poručio je Đenan Salčin, direktor Agencije za javne nabavke Bosne i Hercegovine.

Kopirati
Drag cursor here to close