Rak rana

Unutarnji dug koji bh. firme potražuju od kupaca gotovo 11,5 milijardi KM

Gospodarstvo / Flash | 15. 07. 2016. u 14:14 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukupan unutarnji dug koji bh. firme potražuju od kupaca dostigao je iznos od gotovo 11,5 milijardi KM u 2015., pišu Poslovne novine u novom broju.

Navode da je "začarani krug" dužničko-povjereničkih odnosa i dalje "rak rana" bh. gospodarstva, stoga je kompanija LRC iz Sarajeva pokrenula besplatni servis "Bonitetna ocjena potraživanja", kao svojevrsni vid podrške bh. gospodarstvenicima koji žele povećati efikasnost u naplati vlastitih potraživanja.

Naime, i pored pozitivnih pomaka koji su zabilježeni u financijskim pokazateljima bh. gospodarstva, milijarde KM "zarobljenog" kapitala i dalje se nalaze u "nedokučivoj zoni" i predstavljaju konstantno breme za efikasnije poslovanje. Ukupan iznos potraživanja bh. firmi od kupaca u protekle tri godine bilježi konstantan rast, a samo u 2015. imao je skok od 94 milijuna KM i dostigao iznos od 11,416 milijardi KM. Gledajući po entitetima, na potraživanja firmi u Federaciji BiH otpada 7,473 milijarde KM, dok kompanije u Republici Srpskoj potražuju od kupaca 3,943 milijarde KM.

Kako pišu Poslovne novine, zbog problema s naplatom vlastitih potraživanja, bh. gospodarstvenici su suočeni i s otežanim plaćanjem svojih obveza, pa su obaveze prema dobavljačima u 2015. porasle čak za 63 milijuna KM u odnosu na 2014. Tako je ukupan iznos neizmirenih obaveza prema dobavljačima dostigao cifru od 11,9 milijardi KM.

Ističu da, uzimajući u obzir vrijednost ubrzanog pokazatelja likvidnosti koji podrazumijeva odnos sredstava spremnih za plaćanje u odnosu na tekuće obveze, ne čudi činjenica da je kompletno bh. gospodarstvo, po ukupnoj prosječnoj ocjeni, na granici solventnosti i nemogućnosti servisiranja svojih tekućih obveza. Prosječan broj dana naplate potraživanja za bh firme je 71, dok je to razdoblje za plaćanje vlastitih obveza prema dobavljačima 171 dan.

Analiza mogućnosti naplate i formiranje "Bonitetne ocjene potraživanja" su dostupni kao besplatan servis u sklopu LRC agencije za upravljanje potraživanjima. Ta usluga je svojevrstan vid podrške gospodarstvenicima u BiH koji žele povećati efikasnost u naplati vlastitih potraživanja, a samim tim omogućiti urednije izmirivanje svojih obveza.

Bonitetna ocjena potraživanja predstavlja jedinstvenu procjenu mogućnosti naplate, a formira se na osnovu financijskih pokazatelja, kao što su tekući i ubrzani pokazatelji likvidnosti koji su adekvatan pokazatelj koliko je kompanija u stanju svojim poslovanjem pokrivati svoje tekuće obveze.

Također, značajnu ulogu u kreiranju ocjene igraju i bogata, višegodišnja sudska praksa, više od 140.000 pokrenutih postupaka za naplatu potraživanja, informacije iz LRC registra dužnika, povijesti blokada i aktivacija transakcijskih računa, iznos i starost dugovanja, te prethodne, registrirane platežne navike.

Kopirati
Drag cursor here to close