Kontrola UNO-a

UNO završava izvještaj protiv Tuša koji će biti proslijeđen Tužiteljstvu

Gospodarstvo / Flash | 06. 12. 2014. u 11:59 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uprava za neizravno oporezivanje (UNO) BiH završava izvještaj protiv tvrtke "Tuš trade", koji će u sljedećih nekoliko dana biti proslijeđen Tužiteljstvu BiH, potvrdio je Srni načelnik Odjela za komunikacije UNO BiH Ratko Kovačević.

"Izvještaj, koji se privodi kraju, sigurno će podrazumijevati da postoji osnova sumnje da je proračun BiH oštećen za više od pola milijuna maraka, ali konkretnu informaciju imat ćemo kada izvještaj bude gotov", rekao je Kovačević.

On je podsjetio da je cjelokupna istraga poslovanja tvrtke "Tuš Trade" počela nakon što je UNO dobio zahtjev za vraćanje PDV-a sestrinske tvrtke "Tuš", a na osnovu fakture za promet opreme koju je izdao "Tuš Trade", piše Srna.

Kovačević je naveo da je prilikom kontrole u kompaniji "Tuš Trade" utvrđeno da je u knjigama navedena oprema procijenjena na oko milijun KM, dok je faktura iznosila oko pet milijuna KM.

Nakon što je to prezentirano tužiteljstvu, od ove institucije je izdat nalog za potpunu kontrolu cjelokupnog poslovanja kompanije "Tuš Trade", javlja Srna.

"Tuš Trade" podnio je Općinskom sudu u Bihaću prijedlog za pokretanje stečajnog postupka, a u slučaju da bude prihvaćen, dobavljači iz BiH koji od ove tvrtke potražuju 20,6 milijuna KM, ostali bi "kratkih rukava", jer to poduzeće nema imovinu koja se može unovčiti.

"Tuš Trade" prestao je sa radom u BiH polovicom listopada.

Kompanija "Tuš" u BiH posluje od 2006. godine, a od 2009. godine podijeljena je u dvije tvrtke "Tuš" i "Tuš Trade". Na "Tušu" je sva imovina, dok se "Tuš Trade" bavio trgovinom u objektima koje je iznajmljivao od "Tuša".

Podsjećamo, Vanjskotrgovinska komora BiH (VTKBiH) u vezi slučaja "Tuš“ tijekom proteklih 20-tak dana institucijama u BiH i Sloveniji proslijedila je informaciju o opravdanoj sumnji da se radi o gospodarskom kriminalu s ciljem pokušaja prevare više od 600 domaćih kompanija.

Odgovore na službenu predstavku Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine dosad su uputili: Federalna uprava za inspekcijske poslove, SIPA, Trgovinska komora Slovenije i Ministarstvo vanjskih poslova BiH.

Oštećene kompanije prave obrt na godišnjoj razini između 1,5 i 2 milijarde KM, zapošljavaju više od 6.000 uposlenika i u proračun ove zemlje po raznim osnovama uplaćuju skoro 500 milijuna KM.

Kopirati
Drag cursor here to close