Aukcije i licitacije

Država prodala švercane janjce

Životinje su oduzeli pripadnici Granične policije BiH prilikom njihovog nezakonitog prelaska preko granice
Gospodarstvo / Flash | 06. 06. 2019. u 08:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uprava za neizravno oporezivanje (UNO) BiH kroz svoje aukcije i licitacije prodaje doslovno sve i svašta, a da je tako, potvrđuje i nedavni slučaj iz Regionalnog centra u Tuzli, gdje je uspješno okončana prodaja 12 janjadi.

Životinje su oduzeli pripadnici Granične policije BiH prilikom njihovog nezakonitog prelaska preko granice, a bile su smještene u karantenu klaonice "Karakajsko polje" u Zvorniku.

Direktna prodaja je održana krajem svibnja, a sitna stoka, ukupno teška 360 kilograma, pazarena je po cijeni od 1.198,80 KM, ili preciznije 3,33 KM po kilogramu.

Pravo na nadmetanje imala su sva pravna i fizička lica na teritoriji BiH s osobnom iskaznicom, dok je sa druge strane to bilo zabranjeno zaposlenima u Upravi, kao i njihovim najbližim srodnicima. Ponude su dostavljane u zatvorenim kovertama.

U UNO BiH pojašnjavaju kako su postupci prodaje stoke uglavnom hitni jer ju je potrebno adekvatno zbrinuti.

Ovo im nije prvi slučaj, a u regionalnom centru Tuzla su prodavali i krave, telad, ovce i prasad.
"Također, u Regionalnom centru Mostar je bilo sličnih primjera. Rješenjem suda BiH u 2016. godini izvršena je prodaja 39 komada janjadi i dva konja u ukupnom iznosu od 3.135 KM", rečeno je u UINO BiH.

U 2018. godini UNO BiH organizirala je ukupno 27 javnih aukcija i 15 direktnih prodaja. Ukupan iznos sredstava ostvaren prodajom robe iznosio je 479.439,63 KM.

Novac ostvaren prodajom robe predstavlja prihod jedinstvenog računa sa kojeg se sredstva raspoređuju entitetima i Brčko distriktu.

Ono s čime UNO BiH ima problem su oduzeti automobili, koji datira još iz 2005. godine.
Problem leži u sudskim presudama jer sudovi u postupcima nisu rekli što da se radi s tim vozilima, a koja se iz godine u godinu gomilaju.

Problem oduzetih vozila UNO BiH je više puta pokušavala da riješi u proteklih nekoliko godina, međutim uvijek su nailazili na problem, prije svega u Vijeću ministara BiH, koji je gotovo uvijek bježao od tog problema, konstantno tražeći dodatne analize.

Godišnje za zakup prostora za smještaj oduzetih vozila UNO je plaćala oko 90.000 maraka.

Kopirati
Drag cursor here to close