MMF

Unija je nepovratna - Grčki odlazak nije opcija

Gospodarstvo / Flash | 05. 05. 2015. u 06:46 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Istječe vrijeme za isplatu zadnjih 7,2 milijarde eura što ih je EU obećao Grčkoj u slučaju dogovora. Atena mora vjerovnicima u svibnju vratiti oko milijardu eura, počevši od srijede. O tome grčki pregovarači od četvrtka pregovaraju s predstavnicima Komisije, Europske središnje banke i MMF-a.

Svi trebaju razumjeti da je europska monetarna unija nepovratna. Atena mora poduzeti velike korake kako bi postigla kompromis sa svojim međunarodnim kreditorima, ali izlazak Grčke iz euro zone nije opcija, rekao je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker.

Grčka je zatražila od vjerovnika -EU-a, MMF-a i ESB-a brzu isplatu novca u zamjenu za nedavni pomak u pregovorima, istaknuvši da grčko gospodarstvo više nema gotova novca. Najvažnije je da se što prije oslobodi gotovina, a najbolje bi bilo da to bude odmah. Atena želi okvirni dogovor s vjerovnicima, koji će vrijediti na dulji rok, zaključiti do kraja svibnja ili lipnja, rekao je Gabriel Sakellaridis, glasnogovornik premijera Aleksisa Tsiprasa.

Pregovori Grčke i njezinih vjerovnika u Bruxelles su dosad su protekli u nešto boljem ozračju, čini se zbog promjena u sastavu Tsiprasova izaslanstva. I dalje nisu riješena pitanja o radnom pravu i o visini mirovina - te su točke crvene crte koje se ne smiju prekoračiti, upozorila je Atena.

Kopirati
Drag cursor here to close