Po naputku UNESCO-a

Uklonjena skakaonica ispod Starog mosta

Nije dozvolјena nova izgradnja koja može negativno utjecati na integritet nacionalnog spomenika
Gospodarstvo / Flash | 21. 06. 2023. u 11:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Po naputku UNESCO-a uklonila se skakaonica 'Duradžik' ispod Starog mosta jer utječe na izgled ovog nacionalnog spomenika.

Ova skakaonica u obnovljenom ruhu postavljena je prošle godine, a desetljećima je predstavlja ''posljednju stanicu'' pred odvažni skok sa Starog mosta.

U obnovu dotrajale i trule stare skakaonice lani je uloženo 50.000 KM, a tada su rekli kako je skakaonica rekonstruirana s namjerom da s nje skaču mladi skakači, koji bi jednog dana trebali postati skakači sa Starog mosta.

No ovo neće biti trajno brisanje skakaonice jer bi se kako saznajemo trebala izraditi montažna, koja će se po potrebi i događajima montirati i sklanjati.

Inače, ova kulturna baština Mostaru bi uskoro trebala početi donositi i prihode jer se turističkom karticom Mostar pass pored ostalih sadržaja, planira naplaćivanje gledanja skokova koji bi trebali biti organizirani tri puta dnevno.

Podsjetimo ovaj projekt je zamišljen kao jedinstvena kartica na kojoj će turisti na jednom mjestu imati sve usluge potrebne za ugodan, ispunjen i kvalitetan boravak u Gradu Mostaru ulaznice za muzeje i kulturne ustanove, popuste u restoranima i smještajnim objektima, a cilj je uvezati sve sudionike koji čine turističku djelatnost i centralizirati turističku ponudu, pružajući posjetiteljima digitalno iskustvo uz uštedu vremena i novca.

Za realizaciju ove Odluke su potrebna financijska sredstva u proračunu Grada Mostara, a temeljem suradnje s UNESCO-om, na temelju koje nastaje ovaj projekt, osigurat će se dodatna sredstva za implementaciju.

Još u studenom prošle godine UNESCO-ov Centar za svjetsku baštinu uputio je, nakon saznanja o aktivnostima na zaštićenom području svjetske baštine na teritoriji BiH, dopis tražeći informacije o potencijalnom utjecaju koji bi novoizgrađeni objekti u blizini nekropole Radimlja i Mosta u Mostaru mogli imati na ove lokalitete svjetske baštine. Dopis Centra za svjetsku baštinu je dostavljen nadležnom Zavodu za zaštitu spomenika Federacije BiH.

Direktor Zavoda za zaštitu spomenika Ante Vujnović podvukao je tada kako Zavod za zaštitu spomenika, kao nadležna služba zaštite u Federaciji BiH, nije bila upoznata s intervencijama prema zakonom predviđenim procedurama, te je po saznanjima s terena uputila zahtjev Federalnoj upravi za inspekcijske poslove za nadležno postupanje.

Inače, područje Starog grada oko Starog mosta u Mostaru proglašen je lokalitetom svjetske baštine na 29. zasjedanju Odbora za svjetsku baštinu u Durbanu, Južna Afrika, 2005. godine.

U zaštitnom pojasu su definirane mjere zaštite i jedna od njih kaže da nije dozvolјena nova izgradnja koja može negativno utjecati na integritet nacionalnog spomenika niti izvođenje radova koji bi mogli utjecati na izmjenu područja i promjenu krajolika.

Kopirati
Drag cursor here to close