Realizacija projekata

UNDP i Vlada Japana pomažu ugrožene sredine u BiH

Gospodarstvo / Flash | 15. 05. 2016. u 18:44 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svečana primopredaja dva projekta čiju je realizaciju financirala Vlada Japana bit će održana u ponedjeljak u Šekovićima i Zvorniku, a događaji će biti simbol prijateljstva koje narod Japana i BiH gaji 20 godina.

Radi se o primopredaji projekta nabavke ambulatnog vozila u Domu zdravlja Šekovići i primopredaji projekta stabilizacije i sanacije klizišta u Zvorniku.

Vlada Japana donirala je oko 80.840 KM Domu zdravlja Šekovići za nabavku novog ambulantnog vozila. Sredstva su osigurana u okviru Programa grant podrške za temeljne projekte Vlade Japana.

Prije ovog projekta, Dom zdravlja Šekovići imao je staro ambulatno vozilo koje je često bilo u kvaru. Realizacijom projekta bit će unapređene usluge primarne zdravstvene zaštite u Domu zdravlja Šekovići koji opslužuje oko 2.600 pacijenata, dok sama općina Šekovići ima oko 10.000 stanovnika.

Također, predstavnici Ambasade Japana u BiH u ponedjeljak će posjetiti Mjesnu zajednicu Boškovići, Zvornik, a povod je primopredaja projekta koji je realiziran u suradnji s Razvojnim programom Ujedinjenih naroda (UNDP) pod nazivom ''Upravljanja rizicima od klizišta u BiH''.

Kao odgovor na dugoročne potrebe nakon katastrofalnih poplava u svibnju 2014. godine, Vlada Japana donirala je UNDP-u 2.940.000 američkih dolara (oko 4.357.528 KM).

Ovim projektom osigurava se konkretna podrška lokalnim vlastima na devet područja pogođenih klizištima i poplavama (Doboj, Goražde, Maglaj, Srebrenik, Tuzla, Vogošća, Zenica, Zvornik i Žepče) za sanaciju i stabilizaciju klizišta putem ulaganja s ciljem smanjenja rizika, te za jačanje kapaciteta za upravljanje klizištima i njihovo praćenje.

Općina Zvornik obuhvaćena je ovim projektom, te će biti izvršena primopredaja projekta stabilizacije klizišta koje je ugrožavalo cijelo selo Boškovići koje broji 43 domaćinstava, odnosno 132 mještana. U sanaciju klizišta uloženo je 998.900 KM od čega je općina sufinancirala 50.000 KM.

Svečanostima će nazočiti zamjenik šefa Misije Ambasade Japana u BiH Kazumasa Miyazaki.

Ove godine Vlada Japana i BiH obilježavaju 20 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, a Ambasada Japana u BiH želi da ova dva projekta budu simbol prijateljstva koje narod Japana i BiH gaje zadnjih 20 godina, priopćeno je iz Ambasade Japana u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close