Softić

Unatoč problemima s bankama, financijski sustav u BiH funkcionira

Gospodarstvo / Flash | 03. 01. 2017. u 09:11 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Guverner Centralne banke BiH Senad Softić rekao je da, uprkos problemima u pojedinim komercijalnim bankama u BiH, financijski sustav u cjelini i dalje neometano funkcionira.

"Cijeli set zakona koji se direktno ili indirektno odnose na bankarski sektor u fazi je usvajanja u parlamentima. Njihovim usvajanjem regulatorni okvir će biti znatno usklađeniji sa regulativom EU", naveo je Softić.

On je za "Oslobođenje" napomenuo da cilj odluke o povećanju stope obavezne rezerve za komercijalne banke, koja je donesena prošle godine, nije bilo stimuliranje kreditnog rasta, već stvaranje dodatnih likvidnosti bafera u sustavu.

"Povećanje stope obavezne rezerve dugoročno ima efekte na kreditni potencijal banaka kroz proces multiplikacije depozita i može biti ograničavajuća samo ako je postavljena previsoko i ne s ciljem usporavanja pretjeranog kreditnog rasta", rekao je Softić.

Postotak nekvalitetnih kredita na kraju trećeg kvartala iznosio je 12,1 posto i manji je za 1,8 posto nego u prethodnoj godini, a Softić pojašnjava da je to djelomično posljedica i oduzimanje dozvole za rad jednoj banci u Republici Srpskoj, ali i rasta ukupnih kredita i rješavanja pitanja nekvalitetnih potraživanja u samim bankama, prenosi Srna.

Kopirati
Drag cursor here to close