nelogičan

Umirovljenici nezadovoljni zakonom o MIO-u

Gospodarstvo / Flash | 19. 12. 2015. u 17:59 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na javnoj tribini koju je organizirala Stranka umirovljenika BiH o prednacrtu novog Zakona o MIO-u i njegovoj ekonomskoj održivosti na kursu reforme mirovinskog sustava zaključeno je da on sadrži niz nelogičnosti i manjkavosti koje je neophodno popraviti i dograditi.

Istaknuto je da su oni koji imaju pretpostavku da idu u mirovinu, zbog neinformiranosti o sadržaju Nacrta novog zakona o MIO-u, iz straha da će novi zakon biti nepovoljan za njih po hitnom postupku su podnijeli zahtjev za umirovljenje i trenutno je više od 10.000 zahtjeva upućeno prema FZMIO.

Također, navedeno je da je mirovinski sustav jedan od tri najvažnija stuba u državi i da svaka i najmanja improvizacija u pripremi prijedloga i donošenja ovakvog Zakona u okviru reforme može imati nesagledive posljedice i po korisnike prava iz Zakona i po državu.

Stavovi predstavnika FZMIO i predsjednika Saveza penzionera FBiH javno prezentirani na tribini su bili u potpunoj koliziji, što je izazvalo opravdano dodatnu sumnju u transparentnost sadržaja Nacrta novog zakona.

Jedan od glavnih zaključaka je da se s prijedlogom Vlade ovako strateški značajnog Zakona ne može ići na usvajanje prema Zastupničkom domu Parlamenta FBiH bez prethodno obavljene šire javne rasprave i da se ne smije desiti da on ide na usvajanje po hitnom i skraćenom postupku već da ide u redovnu proceduru, nakon obavljene šire javne rasprave.

Imajući u vidu da se radi o veoma osjetljivom Zakonu, Stranka umirovljenika smatra da je tu reformu nemoguće promatrati izolirano te stoga predlažu i reforme mirovinskog sustava, za čiju ekonomsku održivost su neophodne reforme socijalne politike, poreznog sustava, fiskalnog sustava i niz drugih oblasti.

''Smatramo ove zaključke veoma konstruktivnim i želimo u najboljoj namjeri skrenuti pozornost i predložiti da ih imate u vidu kako bi o Nacrtu zakona bila obavljena šira javna rasprava, jer cijenimo da ništa neće biti izgubljeno ako zakon bude usvojen i u travnju 2016.'', priopćeno je iz Stranke umirovljenika BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close