Besmisleno ili korisno?

Ulaznice za Stari most: Da ili ne?

Gospodarstvo / Flash | 18. 08. 2014. u 09:40 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stari most u Mostaru, spomenik pod zaštitom UNESCO-a, jedna od glavnih atrakcija grada koja mami turiste, je besplatna za sve posjetitelje, no ponovno su se pojavile inicijative i želje da se naplaćuje ulaz u jezgru Starog grada.

Još prije 15 godina skakač sa Starog mosta Emir Balić je zagovarao ovu ideju, no do danas nije realizirana. U ranijim izjavama za medije Balić je govorio kako se nada da će uskoro i skokovi sa Starog mosta biti upisani na UNESCO-ovu listu nematerijalne baštine i zato je, po njegovom mišljenju, krajnje vrijeme da se ovo pitanje uredi na profesionalnoj razini.

Zamjenik direktora Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Semir Temim se slaže s navedenim, te je u ranijim izjavama za Dnevni avaz rekao kako je krajnje vrijeme da se ulaz u staru gradsku jezgru Mostara počne naplaćivati. Po njegovom mišljenju, Gradska uprava i Agencija 'Stari grad' trebaju poduzeti potrebne mjere da se ulaz u stari dio Mostara počne naplaćivati već iduće godine.

''Novac od naplate ulaza išao bi za održavanje starog dijela grada, ali i za Grad Mostar'', rekao je tom prilikom Temim.

Kontaktirali smo i Agenciiju 'Stari grad', no o ovoj temi nismo mogli dobiti informacije jer je direktor na godišnjem, a on jedini releveantan za davanje informacija javnosti.

No, građani su podijeljenog mišljenjapo tom pitanju. Tako Mostarka Sanja M. smatra kako je naplata ulaza u Stari grad potrebna, jer grad zaista treba imati koristi od turista koji samo pređu preko Mosta.

''Koliko turista prođe preko Starog mosta, da svaki ostavi po euro gradu sigurno bi se radilo o velikoj novčanoj svoti koja bi bila od koristi cijelom gradu i građanima'', rekla nam je ova Mostarka.

No, pojedini turistički vodiči u Mostaru se ne slažu s ovom inicijativom.

''Mislim da je plaćanje ulaza u stari grad besmisleno. Ulazak u stare jezgre grada se skoro nigdje ne naplaćuje, i bolje bi bilo da se radi na diversifikaciji ponude kako bi se turiste privuklo da svoj novac ostave u kupovini, nego da se naplaćuje šetnja. Bojim se da bi to moglo imati negativan utjecaj na već slabu posjetu koju Mostar ostvaruje u usporedbi s turističkim destinacijama u blizini. Pored toga, Mostar i okolina imaju toliko neiskorištenih potencijala na koje bi trebalo usmjeriti napore kako bi se financijski valorizirali, u korist i grada, i turističke zajednice i turističkih djelatnika. Naplaćivanje ulaza u Stari grad je zapravo ostvarivanje kratkoročne dobiti koja će se negativno odraziti po turizam u Mostaru'', rekao je samostalni turistički vodič, koji je htio ostati anoniman za javnost, a čiji su podaci poznati redakciji.

Kopirati
Drag cursor here to close