Dugovi

Ukrajini više treba novac nego vojna pomoć

Gospodarstvo / Flash | 24. 03. 2015. u 10:35 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukrajini je potrebna financijska podrška od međunarodne zajednice "znatno veća" od trenutno predviđene, ocijenila je ministrica financija zemlje Natalie Jaresko u razgovoru za Financial Times u utorak.

''Teški razgovori se vode u ovom trenutku u nekoliko glavnih gradova da bi se utvrdilo zaslužuje li Ukrajina ili ne vojnu podršku. Ali ako nam odobre ili ne ovu vojnu podršku, od ključnog značaja je da dobijemo financijsku podršku", rekla je.

''Ja čvrsto vjerujem da G7, i iskreno da kažemo više G20, ima trenutno odgovornost da podrži financijski Ukrajinu značajnije'', rekla je ministrica.

Ekonomski oslabljena sukobom na proruskom separatističkom istoku, u kojem je više od 6.000 mrtvih u jedanaest mjeseci, Ukrajina će imati javni dug 94 posto bruto domaćeg proizvoda ove godine, prema 40,6 posto u 2013. godini.

Kijev je polovinom ožujka započeo pregovore sa svojim privatnim i javnim kreditorima s ciljem otpisa duga u okviru plana međunarodne pomoći od 40 milijardi dolara za četiri godine.

''Ova pomoć je dovoljna da se stabilizira financijski i bankarski sustav zemlje, ali ovo je "samo prva etapa", ocjenjuje Jaresko.

Obnova uništenih ili oštećenih infrastruktura i upravljanje posljedicama sukoba zahtijevaju prilično velike svote novca.

Kopirati
Drag cursor here to close