Novi zakon

Ukoliko se ne izmijeni Zakon uzgoj krznašica u BiH bit će zabranjen

Gospodarstvo / Flash | 13. 08. 2016. u 12:19 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izaslanici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojili su izmjene Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, piše novinska agencija Patria.

Za nekoliko dana, točnije 30. kolovoza u prvom čitanju ovaj prijedlog će razmatrati i zastupnici Zastupničkog doma PSBiH.

Zakon se mijenja jer u njemu stoji da se od 1. siječnja 2018. godine zabranjuje držanje krznašica. Inače, sadašnji Zakon je prepisan od susjedne Hrvatske, a koja je također brisala ovaj član.

Uzgoj krznašica ukoliko se ne dogode ove izmjene zakona dakle bit će protuzakonit. U BiH više osoba uzgaja činčile, kune, nerc i od toga prehranjuju obitelj, piše Patria.

Uz prijedlog zakona dostavljeno je i Mišljenje o etološkim aspektima i dobrostanju (dobrobiti) činčila u farmerskoj proizvodnji od Veterinarskog instituta (Univerzitet u Sarajevu, Veterinarski fakultet Sarajevo, Centar za peradarstvo i kunićarstvo), Izvješće ? posjetu/Mišljenje o smještaju i stanju činčila u odgovarajućem proizvodnom objektu, te Dopis podrške aktivnostima Udruženju uzgajivača i simpatizera činčila Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Unsko-sanskog kantona.

Prijedlog zakona svojom strukturom, oblikom i stilom odražava pravila izrade pravnih propisa, kako je i propisano Jedinstvenim pravilima za izradbu pravnih propisa u institucijama Bosne i Hercegovine, te je usklađen s Jedinstvenim pravilima za izradbu pravnih propisa u institucijama Bosne i Hercegovine – navode iz Komisije.

No, Islamska zajednica ne preporučuje uzgoj činčila za dobijanje njihovog krzna od kojeg bi neko imao ekonomsku korist.

''Sa životinjama treba postupati humano, a ne okrutno. Uzgajanje činčila, posebno, njihovo ubijanje izgleda da podrazumijeva takav način postupanja (okrutan). Više osoba je postavljalo pitanje u vezi s činčilama. Nismo čuli da je neko bio uspješan u tom poslu. Ne bismo vam ga preporučili'', odgovaraju iz Islamske zajednice na mnogobrojne upite o uzgoju činčila.

Naime, kada dođe vrijeme za klanje ovih životinja koristi se metoda prijeloma kičme u vratnom dijelu, a postoji i metoda gušenja plinom koja je dosta skuplja.

Kopirati
Drag cursor here to close