Blokada potpisivanja ugovora

Ugovor Islamske zajednice i države ne može biti predmet političke trgovine

''Ugovor Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini ne treba i ne može biti predmet bilo kakve političke trgovine niti ucjene.''
Gospodarstvo / Flash | 06. 01. 2023. u 14:14

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini podržava svako nastojanje da se ispravi nepravda i diskriminacija prema muslimanima u Bosni i Hercegovini koja se ogleda, između ostalog, i u činjenici da se godinama neopravdano blokira potpisivanje ugovora ove vjerske zajednice s državom, navodi se u priopćenju Ureda za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

''Ugovor Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini ne treba i ne može biti predmet bilo kakve političke trgovine niti ucjene. Ugovorom se garantiraju osnovna vjerska prava muslimana i Islamska zajednica dovodi u isti položaj kao i druge vjerske zajednice i crkve koje već imaju takve ugovore potpisane i to je pravo s kojim se ne može trgovati'', kaže se u priopćenju Ureda za odnose s javnošću Rijaseta IZ BiH.

Podsjeća se, također, da nije točno da se nacrtom ugovora Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini daje više prava nego drugim vjerskim zajednicama i crkvama u njihovim ugovorima.

''Jedino po čemu se ovi ugovori razlikuju jesu određene specifične vjerske prakse vezane za islamsko učenje i tradiciju koje se uz poštivanje svih principa sekularnog društva i individualnih sloboda akomodiraju u bosanskohercegovačkom društvu'', navodi se u priopćenju.

Islamska zajednica se kako navode, nada što skorijem potpisivanju ugovora, naročito zbog činjenice da je njegov tekst usuglašen na Vijeću ministara Bosne i Hercegovine uz suglasnost i konzultacije vlasti oba entiteta. 

Kopirati
Drag cursor here to close