novi zakoni

Udruženje poslodavaca FBiH poziva na reforme radnog zakonodavstva

Gospodarstvo / Flash | 08. 06. 2015. u 13:23 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženje poslodavaca Federacije BiH (UPFBiH) poziva Savez samostalnih sindikata BiH (SSSBiH) da aktivno sudjeluje u reformi radnog zakonodavstva, koje podrazumijeva usvajanje novih zakona i potpisivanje novih kolektivnih ugovora.

''UPFBiH je spremno da sa vama i Vladom FBiH ustrajno radi na iznalaženju najboljih rješenja i provođenju strukturnih reformi u ovoj oblasti. Predlažemo da se poduzmu neophodni koraci da bi se odmah u parlamentarnu proceduru uputili zakon o radu i zakon o zaštiti i sigurnosti na radu'', istaknuto je u pismu.

Predloženo je i da se do kraja godine usvoje i novi zakon o štrajku i zakon o stečaju i likvidaciji te zakon o povezivanju neuvezanog radnog staža. U pismu se naglašava da reforma radnog zakonodavstva treba imati za cilj stvaranje uvjeta za povećanje konkurentnosti domaćeg gospodarstva, povećanje broja zaposlenih, naročito mladih, smanjenje siromaštva te rast BDP-a.

''Pozivamo vas da odmah pristupimo pregovorima o usuglašavanju stavova o novom zakonu o radu'', navodi Udruženje poslodavaca FBiH.

Svjesni su, kažu, strahova koje ima sindikat i bojazni da izmjena radnog zakonodavstva može dovesti do smanjenja prava radnika te da poslodavci odbiju potpisati nove kolektivne ugovore. S tim u vezi ponudili su zajedničko djelovanje na nekoliko principa, između ostalog, nema neprijavljenog rada, nema besplatnog rada, nema isplate plata bez plaćanja poreza i doprinosa, kao i oštro kažnjavanje svih onih koji krše propise iz oblasti rada.

Kopirati
Drag cursor here to close